Home > Analys: Skanska ser svag ut

Analys: Skanska ser svag ut

Skanska har den senaste tiden visat svaghetstendenser och har också fått säljsignaler vid flera tillfällen. Vi fortsätter att rekommendera att man blankar på uppgångar.

Skanska aktien har sedan i höstas och till och med februari haft en kraftig kursuppgång. Sedan dess har dock aktien visat svaghetstendenser och har också fått säljsignaler vid flera tillfällen.

Den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är oregelbunden. Den korta trenden är emellertid nedåtriktad sedan i slutet av februari.

Vi rekommenderade i vår analys av Skanska den 14 mars att man skulle sälja på uppgångar och gärna det vid den motståndsnivå vid 120 kr som aktien var vid då.

Skanska har sedan dessa varit på som högst 120,5 och 107,1 kr som lägst. Men då har också utdelningen på 6 kr dragits den 16 april. Skanska B handlas i skrivande stund på 111,3 kr.

Skanska får en köpsignal om aktien stänger över motståndet vid ca 113 kr. För att få några starkare och tydligare köpsignaler måste dock Skanska även stänga över motståndet vid ca 118 kr. Efter det har aktien sedan lite viktigare motståndsnivåer vid 126, 132 och 137 kr att kämpa med.

Skanska har stödnivåer framförallt vid ca 107, 102, 92 och 84 kr. Stödnivån vid ca 102 kr är lite extra intressant då vi också har en uppåtgående trendlinje som ger stöd där.

Stochastic-indikatorn är nere på låga nivåer och indikerar att Skanska är relativt översåld. En aktie kan dock fortsätta vara översåld en längre tid om aktien kommit in en starkare trend.

Däremot har Stochastic börjat visa tendens till positiv divergens vilket är ett styrketecken. Positiv divergens är när själva aktiekursen når bottnar på allt lägre och lägre nivåer samtidigt som får bottnar på allt högre och högre nivåer.

Positiv divergens är, i likhet med låga värden på Stochastic, inte någon köpsignal i sig själv. Det stärker dock signalvärdet i eventuellt kommande köpsignaler man kan få från själva kursdiagrammet.

Vi rekommenderar också i fortsättningen att man använder eventuella uppgångar i Skanska att sälja och att gå kort i aktien. Sikta på nedgångar till 102-107 kr i första hand. Stop loss om aktien stänger över 113 eller 118 kr allt efter ens egen riskprofil. Flytta ner stop lossen allt eftersom positionen visar vinst.

Då hela aktiemarknaden och med den även Skanska kommit in i en betydligt mer volatil marknadsfas kan vi förvänta oss stora kast både uppåt och nedåt i kursutvecklingen.

Agerar man med kortsiktiga strategier kan det också vara idé att ta hem vinsten då och då på korta positioner för att kunna gå kort igen på uppåtrekyler.

Skanska (Dagsdiagram)
Skanska (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.