Home > Skarpa diskrepanser mellan EU-medlemmarnas BNP

Skarpa diskrepanser mellan EU-medlemmarnas BNP

BNP för europeiska länder släpptes igår, och återigen ser vi en stor skillnad mellan olika medlemsländer. Den övergripande siffran hamnade på -11,8% jämfört med förväntningar på 12,1%, vilket innebar att det mer eller mindre var vad marknaden förväntade sig.

En närmare titt på BNP i olika medlemsländer i Europa hjälper oss att bättre förstå de svårigheter som ECB möter när de sätter sin penningpolitik. Mer specifikt granskar ECB var sjätte vecka alla Euro-länders ekonomiska resultat och sätter sedan en politik som passar alla länder.

Detta är en utmaning som inga andra centralbanker i den utvecklade världen har. Av denna anledning är det många som inte tror att ECB kommer klara av en stor ekonomisk lågkonjunktur.

Hittills har ECB bevisat samtliga tvivlare fel.

Turismen drabbades hårdast under andra kvartalet 2020

Det är inte överraskande att länder som förlitar sig på turism påverkade mest under det andra kvartalet. Spanien drabbades hårdast då stora delar av befolkningen normalt sett är anställda i turismindustrin, och i vissa regioner är turismen nästan hela den ekonomiska sektorn (exempelvis på Balearerna). Då denna del av ekonomin nästan gick mot noll är det inte överraskande att Spaniens BNP sjönk med nästan en femtedel jämfört med förra årets siffror.

Det har även gått dåligt för Kroatien, Grekland, Portugal och Frankrike. På andra sidan spektrumet har vi de nordiska och baltiska länderna, som har klarat krisen bättre. Finland, Litauen, Danmark och Sverige har hanterat krisen bättre, och deras ekonomier förlitar sig inte på turism på samma sätt som exempelvis Frankrike och Grekland. Påverkan av krisen har därför varit aningen mildare där.

Om vi återgår till ECB är detta en centralbank som använder nationella banker i medlemsländerna för att tillskansa sig så mycket information som möjligt. Medan ECB ansvarar för penningpolitiken i Frankfurt hjälper de nationella bankerna med implementeringen. De spelar även en viktig roll när det kommer till att samla in data från landet och sen skicka den vidare till ECB. Prognoser presenteras sen på vartannat ECB-möte, vilket hjälper både investerare och finansiell media att förstå beslut från ECB, och hur de har resonerat.

Allt sammantaget är det ganska otroligt hur olika det ser ut i de olika medlemsländerna när det kommer till BNP. Det är inte svårt att förstå de utmaningar som ECB möter när de ska skapa en och samma policy för exempelvis både Finland och Spanien.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.