Home > SKF faller kraftigt efter PM och utmanar viktig kursnivå

SKF faller kraftigt efter PM och utmanar viktig kursnivå

SKF-aktien har svängt kraftigt under de senaste dagarna. Efter en uppgång på 3,4 procent på torsdagen i bakgrund av ett allmänt positivt marknadsklimat, har aktien backat på fredagen med 5,4 procent innan lunch och utmanar en tekniskt sett viktig stödnivå.

Fredagens fall sker i spåret av ett pressmeddelande som bolaget skickade ut på fredagen. Den negativa mixeffekt som SKF nämner pressmeddelandet har att göra med att den mer lönsamma eftermarknaden har utvecklats något svagare hittills under det fjärde kvartalet än fordonsmarknaden.

Det sade SKF:s vd Tom Johnstone vid fredagens telefonkonferens, där han talade om försäljningsutvecklingen under det fjärde kvartalet till och med förra veckan efter att ha redogjort för EU-böter och Kaydonförvärv.

”Den totala efterfrågan för koncernen är i linje med vad vi har sagt, men mixen är något negativ. Den nordamerikanska industriverksamheten är fortfarande inte stark, medan Asien och särskilt Kina går bättre. Till detta kommer att OEM-verksamheten, särskilt inom lastbilar, går bättre än eftermarknaden”, sade han, och summerade:

”Så den regionala aspekten och det faktum att OEM går bättre än eftermarknaden gör att vi får en negativ mixeffekt under kvartalet som är större än den negativa mixeffekten under det förra kvartalet.”

Hur stor effekten på det fjärde kvartalet blir av denna mixeffekt, som förstärks av en något lägre tillverkningstakt, kommenterade han dock inte.

På en analytikerfråga om marginaler sade han att det fortfarande var för tidigt att lämna en bedömning om det, givet att en del av december ännu är kvar. Han sade i samband med det att servicemarknaden för fordon har varit svagare än väntat under både december och november, samt att försäljningen där har ökat på årsbasis, om än inte sekventiellt.

Beträffande vad som går svagt i Nordamerika sade han att industriaffärsområdena (Strategic Industries och Regional Sales and Services) inte utvecklats som SKF hade väntat sig.

Kl 10.30 på fredagen var SKF-aktien ned 5,4 procent på Stockholmsbörsen. Sen årsskiftet har aktien klättrat 9,3 procent vilket kan jämföras med en uppgång på 17,8 procent för OMXS30-index. Värderingen med PE 20,4 är under snittet för branschen som ligger på 23,07.

Rent tekniskt (kursmässigt) utmanar aktien en stödnivå där aktien tidigare vänt som sammanfaller med det glidande medelvärdet på 200 dagar som agerat stöd i trendande faser. En etablering nedanför skulle indikera vidare nedgång till 150 kr.

SKF
SKF

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto