Home > SKF får sänkta vinstestimat efter fredagens besked

SKF får sänkta vinstestimat efter fredagens besked

Ett par banker har sänkt sina förväntningar på SKF:s vinster efter att bolaget i fredags sade att efterfrågan under det första kvartalet inte har varit högre än under det fjärde kvartalet 2013, något SKF väntade sig vid bokslutsrapporten i slutet av januari.

Efterfrågan på lager till lastbilsmarknaden har visserligen gått något bättre än väntat, men inom den mer lönsamma generella industrin har det varit svagare i framför allt Europa och Nordamerika. En väntad förköpseffekt till följd av SKF:s prishöjningar har också uteblivit.

SEB har sänkt sina estimat för vinst per aktie med 6 procent för 2014, och med 4 procent för vart och ett av de två åren därefter. Även det faktum att kronan har stärkts mot flera valutor påverkar bankens estimat negativt, och riktkursen sänks till 175 från 190 kronor. Behåll-rekommendationen upprepas däremot, men rådet till investerare är att vara försiktig på kort sikt.

Deutsche Bank trimmade sina estimat med mer beskedliga 1-2 procent i en på fredagen författad kommentar.

”Vi visste redan att marginalförbättringens tyngdpunkt skulle komma under det andra halvåret 2014 på grund av valutamotvindens tyngdpunkt i början av året medan prishöjningar och besparingar ger effekter först senare i år, men nu verkar det som att intäkterna startat trögt”, skriver banken, som köprekommenderar SKF baserat på förhoppningen om högre marginaler 2015.

Enligt SME Direkts senaste konsensusrapport för SKF, daterad 19 februari, väntade sig de analytikerna då att den justerade rörelsevinsten 2014 ska öka till drygt 9,2 från 7,6 miljarder kronor.

Volymerna väntades ha ökat med 6,5 procent på årsbasis under det första kvartalet 2014, något SKF rapporterar den 15 april.

Vid lunchtid på måndagen var SKF B ned 1,8 procent till 162 kronor, efter att ha stängt på minus 1,3 procent i fredags.

Av: Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto