Home > SKF står inför tilltagande konkurrens från kinesiska aktörer

SKF står inför tilltagande konkurrens från kinesiska aktörer

Credit Suisse sänker sin riktkurs för kullagerbolaget SKF till 150 från 155 kronor, och upprepar rekommendationen underperform.

Riktkurssänkningen motiveras med oro för tilltagande konkurrens från kinesiska aktörer. De större av dessa är nu fem till antalet, och två-tre är inriktade på den så kallade highend-marknaden. Samtidigt har deras brutto- och rörelsemarginaler pressats, vilket kan komma att tynga även SKF.

SKF:s marknadsandel uppges ha minskat med mer än 1 procentenhet sedan 2009, och omsättningen för bolaget minskade något där både i fjol och 2011 i takt med de fler och fler större konkurrenterna och prispressen.

Kina står för cirka 11 procent av SKF:s omsättning enligt banken, som noterar att de kinesiska konkurrenterna ökar sin närvaro även på andra tillväxtmarknader än Kina. På dessa har SKF cirka 30 procent av sin omsättning, enligt Credit Suisse.

SKF:s senaste Kinarelaterade pressmeddelande gällde kullagerleveranser till personvagnen Volvo S60L, något som beskrevs i en kommuniké per den 30 oktober.

I samband med kvartalsrapporten den 3 september sade SKF att konkurrenssituationen i Kina överlag såg ganska stabil ut, och att den till och med skulle kunna ha utvecklats något positivt för SKF:s del vad lastbils- och bilmarknaden beträffade tack vare produktutveckling.

”Det är svårt att säga något om marknadsandelar, då det råder låg visibilitet för oss mot slutanvändarna, och vi ser egentligen varken upp- eller nedgångar – men kanske ändå att vi tar lite marknadsandelar inom lastbilar och personvagnar. Och jag skulle nog säga att vi klarar oss något bättre än marknaden även på järnvägssidan”, sade vd Tom Johnstone till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten.

SKF
SKF

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto