Home > SKF visar vägen för verkstad nästa vecka

SKF visar vägen för verkstad nästa vecka

SKF inleder verkstadsbolagens rapportsäsong på tisdag nästa vecka och kommer därmed att ge marknaden sin första försmak om situationen för verkstadssektorn som under 2013 underpresterade många andra sektorer.

Ungefär hälften av de analytiker som följer kullagerbolaget SKF väntar sig att bolaget höjer utsikterna till en lätt ökande efterfrågan i samband med bokslutet på tisdag.

SKF har de senaste fyra rapporterna spått en relativt oförändrad sekventiell efterfrågan (efterfrågan under det kommande kvartalet jämfört med det föregående). Nu ligger konsensus på en efterfrågekoefficient på 0,52, om SKF:s sjugradiga skala graderas från -3 till +3.

Mer specifikt spår elva analytiker en oförändrad efterfrågeprognos, nio tror att SKF ska spå en något högre efterfrågan under det första kvartalet, och en tror på ”högre” efterfrågan (se tabell nedan).

I övrigt kan inför rapporten påminnas om SKF:s vinstvarning strax före jul, där SKF sade att efterfrågan totalt sett visserligen var i linje med vad bolaget hade sagt vid förra rapporten, men där andelen lönsamma affärer var lägre.

Tillverkningsnivån hade också varit lägre än väntat, och därutöver flaggades för engångskostnader på runt 100 miljoner kronor, varav runt hälften var för det pågående strukturprogrammet, samt en avsättning på 3 miljarder kronor för kartellböter.

Aktien föll 6 procent på vinstvarningen, och vinstestimaten för 2014 och 2015 har sänkts 4-5 procent enligt onsdagens SME-konsensus jämfört med det senaste från november, men kursen har i princip återhämtat sig sedan det fallet.

Förutom utsiktsfokus och vd Tom Johnstones industriella utblickar kan fokus under rapportdagen väntas hamna på konkurrensutvecklingen i Fjärran Östern, utvecklingen i Kaydonförvärvet och SKF:s SAP-implementering.

SKF släpper sin bokslutskommuniké cirka klockan 13 den 28 januari, och håller en webbsänd presentation i Stockholm klockan 14.

SKF
SKF

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto