Home > SKF:s rapport utgör den första viktiga konjunktursignalen

SKF:s rapport utgör den första viktiga konjunktursignalen

”Outlooken är definitivt det viktiga”, säger exempelvis Peder Frölén på Handelsbanken till Nyhetsbyrån Direkt ett par dagar före rapporten.

Budskapet från SKF:s vd Tom Johnstone vid förra rapporten, den 30 januari, var att efterfrågan tycktes ha planat ut, men inte nödvändigtvis vara på uppåtgående. Prognosen för det första kvartalet var en oförändrat låg efterfrågan sekventiellt, och lägre på årsbasis.

Någon ljusning har inte skett sedan dess att döma av SME Direkts senaste sammanställning: analytikerna väntar sig ett volymtapp på 6,3 procent, vilket är mer än de 5,9 procent som var fallet i en sammanställning från strax efter förra rapporten.

Nomura flaggar därtill i en analys på måndagen för att SKF:s höga exponering mot Europa inte verkar vara inbakat i snittförväntningen från SME: Europa är den världsdel där den tidiga påsken märks mest, påpekar banken. Analytikerkollektivet underskattar även möjligen svagheten bland tyska fordonsunderlevantörer, menar banken.

Nomura väntar sig inför onsdagens rapport totalt sett försiktiga utsikter för kvartal två givet den ömtåliga makrosituationen, och en eventuell guidning uppåt skulle i så fall vara på grund av fler arbetsdagar. Dock tror banken eventuellt på en viss optimism inom järnvägs-, lastvagns- och vindsektorerna.

Förutom utsikterna ligger fokus på marginalerna:

”Sekundärt är det naturligtvis viktigt att se vilken vinst bolaget levererar givet volymförutsättningarna”, fortsätter Peder Frölén.

Den justerade rörelsemarginalen spås bli 11,5 procent (12,6), 3,5 procentenheter lägre än SKF:s mål, av de 23 analytiker som bidragit till SME Direkts
konsensusrapport.

Peder Frölén betonar vid sidan av utsikterna och maginalerna vikten av att få en bild av SKF:s marknad och europeiska konkurrenssituation:

”Sedan kommer det också vara viktigt att diskutera vad som händer på prissidan, och konkurrenssituationen på kullagermarknaden i framför allt Europa. Det bygger på flera komponenter: valutakurser, produktionskapacitet och givetvis efterfrågeläget”, säger han.

SKF-aktien har under 2013 pendlat mellan ett intervall kring ca 150 kr till 170 kr. Om vi ser till den historiska utvecklingen utgör nivåerna vändningsnivåer för SKF-aktien.

Skulle onsdagens rapport göra marknaden besviken effektueras säljsignal enligt den tekniska analysen om aktien stänger nedanför intervallgolvet.

SKF B Daily
SKF B Daily (Öppna diagram i TP Trader)

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto