Home > Skillnader mellan amerikanska och europeiska penningpolitiska beslut har försvunnit

Skillnader mellan amerikanska och europeiska penningpolitiska beslut har försvunnit

Valutahandlare vet att en av de främsta orsakerna till volatilitet på FX-marknaden är de penningpolitiska beslut som tas av centralbanker världen över.

Förändringar i penningpolitik i en del av världen skapar svallvågor som ansvarar för rörelserna för relevanta valutapar.

Sedan starten av coronavirus-krisen har centralbanker varit snabba med att lätta på de penningpolitiska villkoren. Inte för att de var otroligt hårda villkor tidigare, men behovet av ytterligare lättnader visade sig vara starkt.

När det kommer till Fed var besluten relativt väntade (det vill säga snabb sänkning av den federala räntan till nära noll). Många investerare undrade hur ECB skulle kunna genomföra ytterligare lättnader med tanke på att de redan hade en ränta på nära noll även innan pandemin.

ECB:s TLTRO-program gjorde skillnaden

Medan det var svårt att föreställa sig vad ECB skulle göra för att nå upp till Fed:s nivå av lättnader löste TLTRO-programmen problemet. Mer specifikt erbjöd ECB TLTRO-program till negativ ränta, och bankerna skyndade sig för att använda lånen.

Med ett snabbt beslut överflödade ECB marknaden med euros då kommersiella banker redan började använda sig av de nya medlen i ekonomin, både genom att låna ut till företag och till privatpersoner.

Efter ökningen i TLTRO-volymer har ECB:s balansräkning sedan början av 2020 legat i linje med Fed:s. Med andra ord har ECB kommit i kapp Fed, och nu ligger de två stora centralbankerna på samma nivå.

Naturligtvis kan man inte låta bli att undra om detta är en av anledningarna till varför EURUSD-paret, vilket återspeglar dessa två centralbankers penningpolitiska beslut, korrigerade från 1,14 till 1,12. Direkt efter att pandemin startade vidtog den amerikanska centralbanken snabba åtgärder, vilket ledde till att USD föll medan EURUSD steg. Paret steg från 1,08 till 1,14 på ett par månader.

Nu när marknaden har insett att ECB har genomfört lika stora lättnader som Fed, och kanske till och med större lättnader (Europa har ett betydligt mer bank-baserat finanssystem), kommer vi att få se hur EURUSD går tillbaka till 1,08?

Om det blir så är detta ännu ett bevis för att penningpolitik och valutavärderingar går hand i hand.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto