Home > Skuldkrisen i EU fortsätter att elda på riskaversionen

Skuldkrisen i EU fortsätter att elda på riskaversionen

Euroområdets skuldkris fortsatte att elda på riskaversion på marknaden i går, där dåliga nyheter för en kort stund förde valutaparet EUR/USD under 1,3100 nivån. Valutaparet iscensatte en återhämtning senare i den europeiska handeln efter att det framkommit att de grekiska ledarna hade börjat färdigställa en bytesaffär för sina skulder. I dag kommer valutahandlare vilja fortsätta att övervaka situationen i euroområdet, särskilt som det blir allt tydligare att Portugal snart kommer att behöva en räddningsaktion för att undvika att ställa in sina betalningar.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down down up up
Veckotrend up up up down up up
Motstånd 1.3299 1.5920 77.26 0.9262 1.0842 0.8381
1.3276 1.5904 76.99 0.9205 1.0826 0.8356
1.3217 1.5857 76.81 0.9182 1.0772 0.8327
Stöd 1.3180 1.5803 76.68 0.9147 1.0740 0.8315
1.3151 1.5779 76.54 0.9111 1.0716 0.8299
1.3085 1.5745 76.37 0.9092 1.0691 0.8274

Ekonominyheter

USD – Valutaparet USD/JPY fortsätter att klättra

Den amerikanska dollarn utökade sin senaste hausseartade uppgång kontra den japanska yenen i går, med valutaparet som nådde så högt som 76,85 innan det iscensatte en liten vändning. Förutom en positiv amerikansk jobbrapport från förra veckan, kan valutaparets uppgång tillskrivas rapporterna om att den japanska centralbanken (BOJ) i smyg intervenerade på marknaden i slutet av förra året. Medan dollarn fortfarande ligger ganska nära de låga nivåerna kontra yenen från förra veckan, verkar det som att rädslan för ytterligare en intervention från BoJ har avtagit för tillfället.

Ser vi till dagens handlingar kommer valutahandlare i USD vilja fortsätta att övervaka euroområdet för att mäta graden av risktagande på marknaden. Medan positiva nyheter från de grekiska samtalen om en bytesaffär för sin skuld sannolikt skulle ge valutaparet EUR/USD en skjuts, varnar analytiker för att ytterligare bekymmer i euroområdet skulle kunna begränsa hur högt valutaparet rör sig. Detsamma kan sägas om valutaparet AUD/USD. Medan dollarn nådde ett sex månaders lägsta mot den australiska dollarn under gårdagens handel, kan varje negativ nyhet från euroområdet leda till att den nuvarande trenden vänder.

EUR – EUR apprecierar med förhoppningar om en överenskommelse för den grekiska skulden

Euron iscensatte en vändning uppåt i slutet av den europeiska handeln i går, efter att det avslöjats att grekiska ledare hade börjat färdigställa detaljerna av åtgärder som den är beredd att vidta för att nå en uppgörelse med sina fordringsägare. Båda valutaparen EUR/USD och EUR/JPY steg med nästan 80 punkter efter att nyheten släppts. Samtidigt var analytiker snabba med att varna för att den gemensamma valutans uppgångar kan vara tillfälliga, där andra euronyheter sannolikt kommer ha en inverkan på risktagandet.

Med Greklands delikata ställning i euroområdet, började rykten cirkulera i går att sannolikheten för att Grekland träder ur EMU ökat. Även om Grekland till slut lyckas med att nå en bytesaffär för sin skuld kommer valutahandlare vilja notera att Portugal sannolikt står på tur för en räddningsaktion för att undvika att ställa in sina betalningar. Hursomhelst, bör valutahandlare veta att eurokrisen är långt ifrån över.

AUD – Den australiska centralbankens styrräntebeslut gav stöd åt AUD

Den australiska hade stora uppgångar under hela handelsdagen i går, efter nyheten om att den australiska centralbanken (RBA) lämnar styrräntorna oförändrade på deras nuvarande nivå på 4,25 % för den närmaste tiden. Analytiker hade ursprungligen prognostiserat att RBA skulle sänka styrräntan till 4,00 %. Åtgärden resulterade i att AUD utvidgade sina senaste uppgångar mot de flesta av sina viktigaste valutarivaler, inklusive USD, EUR och JPY. Valutaparet AUD/USD nådde ett sex månaders högsta på 1,0823 innan det iscensatte en vändning med analytiker som varnade för att valutaparet fortfarande har utrymme att röra sig uppåt.

Ser vi till dagens händelser kommer valutahandlare vilja fortsätta att bevaka nyheterna från euroområdet, som sannolikt kommer att bestämma nivån på investerares riskaptit. Positiv statistik kommer mest troligt att ge stöd åt valutor såsom den australiska. Samtidigt finns det frågor som att Portugal kan komma bli nästa land i euroområdet som kräver en räddningsaktion, vilket kan begränsa eventuella uppgångar.

Råolja – Råoljepriset faller under 96 dollar per fat med ökad riskaversion

Priset på råolja fortsatte att sjunka i går med den grekiska skuldkrisen som fortsatte att ge bränsle åt riskaversion på marknaderna. Råvaran föll till slut under 96 dollar per fat innan den iscensatte en liten justering uppåt i slutet av den europeiska handeln. Analytiker varnar för att om den nuvarande trenden fortsätter, kan oljepriset sjunka ner till runt 94 dollar per fat innan slutet av veckan. Samtidigt finns det ett antal faktorer som spelar in som kan orsaka att råvaran tar en oväntad vändning.

Valutahandlare kommer vilja se upp för en eventuell upptrappning av den nuvarande politiska situationen i Mellanöstern. Specifikt kommer en eskalering av spänningarna mellan USA och Iran över Irans kärnvapenprogram leda till att priset på olja tar sig kraftigt uppåt. Dessutom kan varje positiv utveckling i euroområdet leda till en ökning i risktagande som kan spä på värdet i olja.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De tekniska indikatorerna förser oss med blandade signaler för detta valutapar. Medan det veckovisa diagrammets RSI är runt 30 nivån och översåld, har ett baisseartat kors bildats på det dagliga diagrammets Slow Stokastiska, vilket innebär att nedåtriktad rörelse skulle kunna ske i en nära framtid. Valutahandlare kan kanske vilja ta en avvaktande hållning för detta valutapar till dess att klarare bild visar sig.

GBP/USD

De flesta tekniska indikatorerna visar att detta valutapar har nått det överköpta territoriet och kan se en korrigering nedåt den närmaste tiden. Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska har format ett baisseartat kors, medan Williams Percent Range på samma diagram ligger för närvarande över -20. Ligga kort kan vara ett klokt beslut den närmaste tiden.

USD/JPY

De tekniska indikatorerna på det dagliga diagrammet visar att detta valutapar ligger i det översålda territoriet, vilket indikerar att en korrigering uppåt kan ske inom den närmaste tiden. Ett hausseartat kors har bildats på MACD/OsMA, medan Williams Percent Range ligger och svävar runt -80 nivån. Ligga långt denna vecka kan vara en klok strategi för valutaparet.

USD/CHF

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet verkar ha börjat strama åt, vilket betyder att ett skifte i priset kan inträffa den närmaste tiden. RSI indexet på samma diagram svävar nära 70 nivån, vilket normalt innebär att en korrigering nedåt kommer att ske. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma RSI indexet. Om det passerar 70 strecket kan en baisseartad korrigering ske.

Wild Card

GBP/JPY

Det dagliga diagrammets tekniska indikatorer visar att detta valutapar kan se framemot en korrigering nedåt inom den närmaste tiden. Ett baisseartat kors har börjat ta form på Stokastiska Slow, medan RSI indexet är nära att passera 70 linjen. Forex valutahandlare kommer att vilja följa de dagliga indikatorerna för signaler inför en eventuell brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.