Home > Små rörelser på börsen, i likhet med Europa

Små rörelser på börsen, i likhet med Europa

Nettoindexrörelsen var liten och svagt negativ på Stockholmsbörsen, i likhet med utvecklingen på Europas ledande handelsplatser på tisdagen. I kväll inleds rapportperioden i USA på sedvanligt manér med Alcoa.

”Tonen sätts i USA, vi räknar med en svag rapportsäsong i de flesta regioner, så även i Sverige. Från vinster på all time high i USA under det andra kvartalet väntar vi oss fallande vinster i såväl kvartals- som årstakt under tredje kvartalet. Inte minst cykliskt kommer att få det tuffare. Även om analytiker har sänkt förväntningarna tror vi att de kan ligga lite efter och bolag som exempelvis Alcoa kan få det svårt att leva upp till förväntan”, säger Henrik Lundin, chefsstrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30 var kring oförändrat runt indexnivån 1.079,5, klockan 13.55. Börsomsättningen uppgick då kring 4 miljarder kronor. I Europa noterades FTSE 100, DAX, CAC och Euro Stoxx mellan 0,4 procent ned och 0,2 procent upp.

Bland annat gav teleoperatörerna Tele2 och Teliasonera indexstöd i Stockholm med 0,5 respektive 0,6 procents uppgång.

Getinge retirerade 1,3 procent i spåren av sänkta rekommendationer från Carnegie och Nordea Markets. SCA tappade 0,8 procent efter sänkt rekommendation från Swedbank Markets.

Andra storbolag som var tongivande på nedsidan var Electrolux och Skanska som tappade 1,4 respektive 0,9 procent.

JP Morgan återfanns som stor nettosäljare i SSAB A som backade 0,6 procent medan Boliden steg 1,0 procent. I London hade råvarurelaterade sektorer en stark utveckling. Lundin Petroleum var 0,4 procent högre inom OMXS30.

Nordea Markets har höjt Nokia till köp, från tidigare behåll. Aktien lyfte nära 4 procent i Stockholm.

MQ lyfte kring 15 procent med SEB Enskilda som stor nettoköpare. Klädbolagets resultat efter skatt var 12 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal (11). Nettoomsättningen uppgick till 386 miljoner (358). I jämförbara butiker var försäljningsförändringen +4,3 procent.

”MQ ökade sin jämförbara försäljning i det fjärde kvartalet med drygt 4 procent medan resten av marknaden är ner 3 procent i samma kvartal”, sade Nicklas Fhärm, analytiker på SEB Enskilda, för Direkt och poängterade att marknaden kan dra ned riskpremien då utvecklingen varit likartad så gott som varje kvartal de senaste två åren.

Africa Oil har fortsatt att ticka uppåt med ytterligare runt 1 procent till 72:75 kronor på tisdagen sedan Nomura höjt riktkursen för oljebolaget till 100 kronor, från 90 kronor, efter en fältresa i Kenya under förra veckan.

Nordic Mines föll cirka 20 procent sedan det meddelat att produktionen av guld vid Laivagruvan enbart uppgick till 78 kilo i september. Bland annat beroende på upprepade driftstörningar i paste-anläggningen uppgick tillgängligheten i anrikningsverket under september endast till 71 procent.

IFS B backade knappa 4 procent. Återhämtningen inom IFS konsultverksamhet dröjer längre än väntat, vilket tvingar bolaget att sänka sin resultatprognos för helåret. Men problemen är övergående, enligt IFS:s vd Alastair Sorbie.

EU:s finansministrar möts i Luxemburg på tisdagen. Vid måndagens eurogruppmöte uppmanades Grekland att snarast stänga budgetgapet för 2013 och 2014 med trovärdiga åtgärder. Grekland måste också genomföra de 38 ”prior action” före EU-toppmötet den 18-19 oktober. Tyska förbundskanslern Angela Merkel besöker vidare Grekland på tisdagen.

USA-terminerna var i stort oförändrade, strax före klockan 14. Efter USA-börsernas stängning på tisdagen inleder, på sedvanligt manér, Alcoa rapportsäsongen.

”Vad bolagen säger kring nästa år blir väldigt viktigt. Globalt förväntas 12 procents vinsttillväxt och även i Sverige väntas drygt tio procents vinstökning under 2013. Det är väldigt höga siffror i skenet av makrodata och ledande indikatorer som inte alls pekar mot ett så starkt 2013”, säger Henrik Lundin på Nordea.

Han förklarar att Nordea generellt är försiktigt kring cykliska sektorer såsom verkstad och energi.

”Vi anser att det är för tidigt att bli aggressiv. Vi gillar dock global it samt tror på amerikansk banksektor. I USA har finans ett lätt jämförelsekvartal då såväl Goldman Sachs som AIG hade mycket svaga tredje kvartal 2011 samt USA:s ekonomi ser stabilare ut, inte minst den amerikanska bostadsmarknaden. Utvecklingen på husmarknaden kan antas gynna lite mindre regionala banker samt försäkringsbolag. Däremot ser det mörkt ut för finanssektorn i Europa, med ett fåtal undantag såsom Sverige”, säger han vidare.

Kvartalsrapporterna, inte minst i Europa och i Sverige, kommer dock att överskuggas av politiska händelser i USA (exempelvis presidentval) och i Europa (statsskuldskrisen).

”Lyckas USA inte komma överens om att förlänga skattelättnaderna riskerar landet skickas tillbaka till lågkonjunktur och det får konsekvenser på alla globala bolag. Och i Europa väntar alla på att Spanien ska slänga in handuken och be om finansiell hjälp av Europasamfundet, vilket i sin tur skulle ge klartecken för ECB att köpa spanska statspapper. Det här är två stora händelser som i dagsläget intresserar marknaden mer än kvartalsrapporterna”, säger Henrik Lundin.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto