Home > Snabbt vunnet men lika snabbt förgånget – hur silvret tappade sitt momentum

Snabbt vunnet men lika snabbt förgånget – hur silvret tappade sitt momentum

Priset på silver har varit en av de mest intressanta historierna under 2020 när det kommer till volatilitet. Silvret steg med över 300% under månaderna efter paniken i mars, men har på sistone vänt och tagit ett steg tillbaka för varje två steg det tog framåt.

Silvret är en av de ädelmetaller som är kända för sin ökade volatilitet jämfört med guldet. Av denna anledning är det många investerare som föredrar silver, framförallt om investerarens strategi är mer baserat på så kallad scalping snarare än swing trading.

Genom historien är det många som har försökt bemästra silvermarknaden. På grund av relativt begränsad tillgång, och på grund av förändringar i industriellt användande, har priset på silver varierat, och ofta reagerar silverpriset annorlunda än guldet. Avvikelser i guld/silver-förhållanden är därför inte ovanligt.

USD fortfarande en säker investering

När guldet slog nytt rekord under 2020 såldes USD på valutamarknaden. Silver tredubblades på mindre än tre månader samtidigt som guldpriset nådde över 2 060 dollar.

Stark efterfrågan från investeringsvärlden för både guld och silver ledde till ökningen. Investerare var oroliga över inflationen och valde därför att diversifiera sina portföljer genom att lägga till råvaror för att skydda upp mot inflationen.

Detta är en normal reaktion under en kris. Det som skedde nyligen underminerar dock inflationsoron och frågor om guldets och silvrets roll som skydd mot inflation.

Silver, precis som guld, korrigerades från sina höga noteringar. Om silvret ska förvara värde borde inte dess senaste stigning haft en så stor påverkan på dollarn, men det gjorde det.

Detta visar återigen varför USD är en säker tillgång. Dessutom är det den enda reservvalutan som världen har.

Under den nedåtgående trenden för USD under sommaren var det många som argumenterade för att dollarn hade förlorat sin plats som världens reservvaluta. Länder som skräms av att USD förlorar i värde så snabbt skulle då byta till andra valutor, men detta skedde inte, och kommer antagligen inte hända någon gång snart av en enkel anledning – det finns inget rimligt alternativ.

Om vi återgår till silvret ligger det nu på runt 22 dollar efter att ha haft halva foten inne på 30 dollar i början av augusti. Detta innebär att en triangel formas i form av ett vändmönster. Alla ögon ligger nu på 20-nivån. Om USD tar sig högre bör vi förvänta oss att silvret är en av de marknaderna som tappar mest, framförallt med tanke på den skarpa ökningen tidigare i år.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.