Home > Snacket på börsgolvet – Månadens Marknadssurr…

Snacket på börsgolvet – Månadens Marknadssurr…

Vad snackades det om i den omskakade marknaden, under den gångna månaden? Tradingportalens skribenter har lagt örat mot rälsen för att försöka utröna hur, vad och varför marknadens aktörer agerar som de gör?

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få våra kostnadsfria, oberoende analyser, skrivna av professionella placerare, direkt till din e-post!

Vilka förändringar är på gång för den inbitne marknadsaktören, vad ryktas det om, och finns det några nyvunna insikter under den gångna månaden som man kan tjäna pengar på? Döm själv när Tradingportalen sovrar bland kommentarer från marknadsgolvens omskakade aktörer.

Det som stod ut under den gångna månaden var envisheten i uppgången som följde på oktober-raset.

Och precis som alltid när en marknad agerar så ensidigt under en längre tid växer antalet marknadsaktörer som hamnat snett. Det finns en hel del som ”gått kort” i denna marknad, bara för att se den damma av sig efter varje tillstymmelse till rekyl för att sedan oförtröttligt fortsätta resan uppåt. Och de kommentarer vi fått höra under månaden kanske inte kommer från en lika stor grupp som jämrandet under oktober månads nedgång, och inte heller är kommentarerna lika desperata. Det rör sig snarare om irriterade, frustrerade och lakoniska utspel:

En mäklare [ja de finns faktiskt fortfarande några kvar] förklarar hur snabbt känslostämningarna kan skifta hos kunderna:

”Ena månaden säger han [en kund] att han ställt in skidsemestern med familjen eftersom det kändes onödigt och dyrt. Nästa månad har samma kille köpt en ännu dyrare shoppingresa till New York med hela familjen. Blodpuddingen stryks från inköpslistan och oxfilen är tillbaka igen, om man säger så.”

En swing trader som hamnat snett mellan gungor och karuseller konstaterade aningen syrligt:

”Jaha, då har marknaden backat 3 punkter, då borde det vara dags för 3 dagar rätt upp i krysset då…”

Och frustrationen finns uppenbarligen på flera håll, trots att det går upp:

”Den här marknaden är helt galen, det måste vara de dj-a robotarna som får det att röra sig så onaturligt”, klagade en oerhört irriterad kortsiktig placerare som tappat rytmen.

En luttrad marknadsaktör med oerhörd känsla för att ta risk uttrycker följande fundering i början av december:

”Visst ser det ut som om vi kommer att fortsätta tjurrusa uppåt in i början på nästa år, men är det inte lite väl mycket liv i luckan för tillfället? Allt har blivit så himla hajpat liksom. Det lanseras nya räntefonder, kommer nya börsnoteringar, och släpps nya ekonomipoddar i princip dagligen. Biotechrallyt är ju helt galet. Jag börjar bli så trött på hela den här karusellen runt börsen. Det hade kanske inte varit så dumt med ett ras som inte återhämtade sig lika snabbt som under oktober. Då hade åtminstone en del av det här vansinnet pausat. Jag är trött på allt runtomkring. När rasen kommer tunnas åtminstone leden av självutnämnda börsexperter ut. Då kanske man kan börja andas igen liksom.”

Förvaltaren av Scientias fonder Erik Lidén vågade sig på att sticka ut hakan ordentligt under Stora Aktiedagen i Göteborg i November, ett evenemang som var både välorganiserat och intressant. Ett av få tillfällen då någon vågar stå för en åsikt som avviker tämligen markant från mängden, vilket ju är uppfriskande:

”Jag är supernegativ. Helåret 2015 ser jag som ett förlorat år. Att vi ska ned är jag helt övertygad om för helåret 2015. Jag är ingen mes så jag säger -20 procent för helåret 2015.”

Under samma evenemang gissade Anders Elgemyhr på 15-20 % uppgång under 2015. Tradingportalens egen C-G Gyllenram gissade på +12 % för 2015.

För övrigt har Nordnets nya fyndiga reklamfilm inte direkt gått obemärkt förbi.

Vi på Tradingportalen instämmer unisont i majoritetens enhälliga åsikt. 1,7 miljoner tittare kan ju trots allt inte ha fel. En genialisk reklamfilm som fick viralt genomslag, och som redan nästan får betraktas som ett stycke finansreklamhistoria. Om Du/Ni som producerat filmen läser detta: kräv lönehöjning, högre bonus, fetare tjänstebil, eller alltihopa vid nästa ”utvecklingssamtal”.

Det är Du/Ni väl värda!

En daytrader som handlar med hela världen som spelplan är märkbart upprörd över de avgifter världens börser tar ut för marknadsdata:

”De bara höjer avgifterna för marknadsdata hela tiden. Prisbilden börjar bli helt orimlig. Och mönstret går igen hela tiden, små marknadsplatser köps upp och prisbilden för marknadsinformation höjs på ett chockartat sätt. De tar ju betalat två gånger. Först skall man betala för att få information att handla på, och sedan måste man betala en gång till när man väl handlar. I vilken annan bransch skulle man komma undan med den affärsmodellen. men man sitter ju fast i deras klor. De har ju i princip monopolställning, eller på sin höjd oligopol.”

En sarkastisk fondförvaltare tycker till om om valresultatet:

”Det är ju ett himla kaos det här. Känns som rena sandlådan. Är det också inte smått ironiskt att svenska väljare röstar bort snubben som nu skall leda det globala finansiella systemet in i framtiden?”

[Anders Borgs har erbjudits ett nytt prestigejobb för World Economic Forum avseende framtiden för det globala finansiella systemet.]

”Kul med utökade möjligheter till handel av kinesiska marknaden och Saudiarabien och kanske ett par FIM-länder kanske är på tur”, säger en gränsöverskridande marknadsaktör.

[Hong Kong öppnar för externa investerare, i samband med att kinesiska myndigheter nyligen tillåtit gränsöverskridande börshandel. Och världens största oljeproducent Saudiarabien kommer under 2015 att öppna upp dörrarna på allvar för utländska investeringar. Landet har en börs, Tadawul, som i storlek motsvarar den ryska ungefär.]

HM fortsätter i viss mån att vara en ”modeaktie” bland börsfolket. Och visst finns det ljuspunkter att ta fasta på.

H&M har på allvar kommit fram ur den dvala bolaget befann sig i under några år och har på kort tid blivit analytikernas nya gullegris. Bolaget har börjat gå bättre på börsen och trots värderingen känns det faktiskt på något märkligt sätt någorlunda rimligt.

H&M planerar att öppna sina första butiker i Indien, Peru, Sydafrika och Taiwan under 2015. Samma år kommer de också att lansera e-handel i: Belgien, Bulgarien, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern.

”H&M har så många järn i elden och det känns som att bolaget har börjat hitta lite av den medvind som saknades under några år. Tidigare i år bestämde vi oss för att sälja om H&M nådde någonstans kring 220-230 SEK, men tyvärr tvekade vi när vi väl var där. Det mesta kring bolaget andas optimism, inte minst då den pågående onlinesatsningen, och det känns som ett sådant läge då dyrt kan bli än dyrare. Men vi säljer definitivt en del av innehavet nästa gång vi når 225-230. Men skriv inte det för då hinner ju andra sälja före oss.”, skrattar en Stockholmsbaserad förvaltare.

Utblåsningen i olja har fått många aktörer att kippa efter andan. En investerare med insikt i råvaror ger sin syn på saken:

”På kortare sikt är det för osäkert. Man måste blåsa ur skiten innan man blåser upp den igen antagligen. Hög direktavkastning och låga multiplar skadar inte. Men direktavkastningen gör ingen nytta om marknaden börjar fundera på om den kommer att tullas på. Jag äger redan en del olja i portföljen tyvärr, men jag har lagt upp en del nya oljeaktier på min bevakningslista. Går de ner till nivåer där jag gillar det jag ser kniper jag nog ytterligare en och annan. Det är svårt att motstå helt enkelt.”

 

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få våra kostnadsfria, oberoende analyser, skrivna av professionella placerare, direkt till din e-post!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto