Home > Snacket på börsgolvet – Månadens Marknadssurr…

Snacket på börsgolvet – Månadens Marknadssurr…

Vad snackades det om i den omskakade marknaden, under den gångna månaden? Tradingportalens skribenter har lagt örat mot rälsen för att försöka utröna hur, vad och varför marknadens aktörer agerar som de gör?

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få våra kostnadsfria, oberoende analyser, skrivna av professionella placerare, direkt till din e-post!

Vilka förändringar är på gång för den inbitne marknadsaktören, vad ryktas det om, och finns det några nyvunna insikter under den gångna månaden som man kan tjäna pengar på? Döm själv när Tradingportalen sovrar bland kommentarer från marknadsgolvens omskakade aktörer.

Det som stod ut mest var den förhöjda aktiviteten surr i samband med att marknaden gjorde ständigt nya bottennoteringar. Mycket känslor var i omlopp. Oro, ångest, i värsta fall panik.

Och frågorna var många, särskilt nära marknadens botten. Vad är det som händer? Vågar man köpa nu (eller är det för tidigt)? Vågar man sälja nu (eller är det för sent)?

”Antingen är det årets bästa köpläge, eller så är det 1987, all over again.”, framförde en välkänd och vass finanspenna per telefon samma dag som rörelsen i index bottnade.

”Det var flera år sedan jag hade så många oroliga kunder på telefonen, som i samband med bottenläget”, pustar en utmattad förvaltarare.

”En bisarr marknad. Först hade alla panik för att de hade för mycket aktier. En vecka senare hade de panik för att de inte hade tillräckligt mycket aktier. Det har funnits gott om möjligheter att gå bort sig under Oktober”, summerar en finansiell rådgivare i hårdträning.

”Schyssta rapporter! Jag tror många frågar sig om rapportperioden och kronförsvagningen var startskottet för en längre uppvärdering av verkstadsbolagen?”, konstaterar en slutkörd mäklare.

Det talas om att en ny tvingande lagstiftning är på gång i Sydkorea? Enligt uppgift är det mycket som talar för att lagstiftningen kommer att tvinga kvalitetsbolag som Samsung och Hyundai att dela ut mer av sina vinster till de svältfödda aktieägarna.

Det är inte en dag för tidigt enligt Tradingportalen.

Lågvärderade Sydkorea har alltför länge tillämpat en snål utdelningspolicy trots stabilt och ihållande cash flow från några av världens mest välskötta och välrenommerade bolag.

Skagen fonder har enligt marknadssurret haft sin sämsta period någonsin på senare tid.

Kanske är det dags att trycka på köpknappen i den erkänt duktiga förvaltaren, med fin ”track record” på sina långsiktiga globala värdeinvesteringar.

En eventuell koppling av schweizerfrancen till guld har inte gått marknadens aktörer obemärkt förbi.

”Även om guldet har fått smaka på det på sistone tror jag en ”guldmyntfot light” ligger helt rätt i tiden. Man vill ju vara exponerad mot schweizerfranc, frågan är hur man gör, det kostar väl i princip pengar att äga schweiziska räntepapper.

Frågan är vad som händer med Schweiz exportindustri? Snacka om game over…”, framhärdar en företagare med förkärlek för nätmäklare.

Tjänsten Robinhood som erbjuder ”gratis” aktiehandel står inför USA-lansering, och med sökmotorgiganten Google i ryggen och imponerande 13 miljarder dollar i riskkapital är det en nyhet som är väl värd att hålla ögonen på.

Till en början kommer handel i drygt 5 000 amerikanska aktier att presenteras, och tjänsten kommer sedan att rullas ut till nya marknader och öka i omfattning.

Tjänsten har inga depåkrav och inga lägstacourtage. Man kommer istället att tjäna pengar på belåning och API access.

Men vad innebär egentligen denna tjänst för branschen som helhet?

Tradingportalen tar kontakt med en entreprenör med god inblick i kostnadsstrukturer förknippade med elektronisk handel för en insiktsfull kommentar:

”Jag tror inte att svenska aktörer behöver vara särskilt bekymrade egentligen. Det blir bara ytterligare en konkurrent att förhålla sig till och skapar en ny typ av marknadssegment. Prisdifferentiering finns ju redan där, och det är ju egentligen inte helt gratis eftersom flödet antagligen kommer att förpackas och säljas vidare. Det kommer att tilltala ett visst marknadssegment, men jag tror inte på någon branschomvälvande effekt, åtminstone inte så som erbjudandet kommer att se ut initialt.”

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få våra kostnadsfria, oberoende analyser, skrivna av professionella placerare, direkt till din e-post!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto