Home > SNB håller sin penningpolitik oförändrad, höjer inflationsprognosen

SNB håller sin penningpolitik oförändrad, höjer inflationsprognosen

Handelsveckan som är på väg mot sitt slut var full av intressanta händelser, även om de inte var relaterade till penningpolitik – ett fartyg blockerade Suezkanalen, EU-toppmötet inleddes igår, en tredje våg av COVID-19 härjar i Europa. Detta är tillräckligt mycket på en gång, men dessutom släppte den schweiziska centralbanken (SNB) sin prognos denna vecka.

SNB är en unik centralbank. De har aktier på den lokala aktiebörsen och är en stor investerare i internationella tillgångar (exempelvis på den amerikanska aktiemarknaden). Dessutom är de helt öppna med att de ingriper på valutamarknaden för att hålla nere den lokala valutan, schweizisk franc (CHF).

Allt detta gör det intressant varje gång SNB kommunicerar med marknaden. Dessutom är detta en centralbank som släpper sin prognos fyra gånger om året (en gång i kvartalet), vilket är mindre ofta än Fed, ECB och andra stora centralbanker. Med detta i åtanke lyssnar marknaden när SNB talar.

SNB håller räntan på -0,75%

Vid varje kvartalsmöte och penningpolitiska beslut visar SNB även prognosen för den kommande perioden. Marknadsdeltagare fokuserar på inflationsprognosen och hur centralbanken ser på räntan under de kommande åren.

På grund av hur mycket pengar regeringar har spenderat för att hjälpa hushåll och företag under COVID-19-pandemin är inflation det alla pratar om just nu. Medan ECB förväntar sig att inflationen kommer stiga avsevärt i Euro-området under de kommande månaderna tror SNB endast på måttliga ökningar under de kommande åren. Exempelvis anser den schweiziska centralbanken att inflationen endast når 0,5% år 2023, vilket är betydligt lägre än deras mandat.

Till följd av det har SNB hållit sin inlåningsfacilitet oförändrad, negativ på 0,75%. Det är värt att nämna att detta är världens lägsta ränta, och SNB har rekordet i antalet månader i rad med negativ ränta. Andra centralbanker (exempelvis Storbritanniens centralbank) bevakar noga den ekonomiska utvecklingen när negativ ränta används, så SNB, och även ECB, är två centralbanker som BOE tar en extra titt på.

En annan viktig punkt från gårdagens rapport är att SNB anser att tillväxten under 2021 kommer nå nära 3% för året, vilket är oförändrat jämfört med prognosen i december 2020. CHF-paren påverkades inte av dessa budskap, då inget nytt avslöjades av SNB.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.