Home > SNB:s ingripande på valutamarknaden större än under 2015

SNB:s ingripande på valutamarknaden större än under 2015

Under 2015 ledde den schweiziska centralbankens (SNB) åtgärder till en växlingskurs på 1,20 för EURCHF. I flera år sålde de CHF och ingrep ständigt på valutamarknaden.

Till följd av det är januari 2015 fortfarande en historisk månad då tradingindustrin online nästan kraschade. SNB:s åtgärder var så omfattande att CHF-paren bokstavligt talat saknade marknad. Med andra ord kunde mäklare inte erbjuda ett bud eller pris för CHF-paren då SNB sålde tiotals miljarder CHF.

Detta var inget nytt för SNB. Detta är en speciell centralbank som har en aktiv roll i att kontrollera sin valutas växlingskurs. Vad som är intressant under 2020 hittills är att SNB har varit ännu mer involverad än under 2015. Detta säger mycket om den internationella efterfrågan på CHF, vilket många anser vara en säker valuta, och SNB:s ansträngningar att lugna ned denna efterfrågan.

90 miljarder CHF spenderades under de första sex månaderna av ingripanden

Bara under årets första hälft ingrep SNB på FX-marknaden till en kostnad på 90 miljarder CHF. För att jämföra detta kan man titta på 2018 då de endast spenderade 2,8 miljarder CHF för hela året, och 2015 då de under hela året spenderade 86,1 miljarder CHF.

SNB:s ingripanden säger mycket om hur allvarlig krisen är. När investerare är villiga att göra vad som helst för att lägga händerna på CHF blir värdet som denna fiat-valuta har uppenbart.

Relativt nyligen utannonserade SNB att de skulle göra sina FX-ingripanden offentliga varje kvartal. Detta ses som ett steg framåt vad gäller transparens från en av de mest mystiska centralbankerna i världen.

Nu när dessa uppgifter är offentliga och vi ser hur stora SNB:s FX-ingripanden är blir deras åtgärder mer uppenbara. Exempelvis utannonserade SNB nyligen att kommersiella banker kommer börja med negativ ränta på -0,75% på alla insättningar på mindre än 100 000 CHF. Fram tills nu var även dessa insättningar exkluderade. Detta är ett annat sätt för centralbanken att ingripa, nämligen genom att stimulera hushållen att använda sina pengar i ekonomin och därmed stimulera tillväxt.

Det hade varit intressant att se vad den totala summan för FX-ingripanden blir i år. Just nu vet vi att det nästan alltid är SNB som står på andra sidan av en lång CHF-trade.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.