Home > S&P 500 – Bevakning av 1296

S&P 500 – Bevakning av 1296

Under gårdagen bevittnade vi ett gap nedåt som relativt snabbt täpptes igen. Vid öppningskursen försökte sig säljarna åter på en attack men redan efter 90 minuter, vid 1272 kom köparna tillbaks och handlade på dippen. Köparna hade kommandot fram till en timme före stängning, åter vid öppningskursen där säljarna bjöd på motstånd. Stängningskursen vid 1280,26 innebar en nedgång med 0,13 procent. Hittills i år noteras S&P 500 för en uppgång på 2,5 procent, vilekt kan jämföras med OMX som fallit med 1,8 procent. Totalt omsattes 3,9 miljarder aktier, vilket var högre än i onsdags och 20 procent högre än snittet.

Gårdagens öppning med ett gap nedåt innebar att det område som etablerats mellan onsdagens stängning och torsdagens öppning utgör ett motståndsområde. Om köparna igår hade lyckats komma tillbaks så pass att de lyckats eliminerade detta motsåndsområde, hade det varit ett styrketecken. Igår var kursen vid två tillfällen uppe vid denna motståndsnivå och bägge gångerna kom säljarna tillbaks och höll effektivt tillbaks köparna. Det är alltid vanskligt att studera en enskild kursstapel, men säljarna håller för tillfället i taktpinnen genom att ha tryckt undan köparna under sentimentslinjen.

Avståndet ner till 200-dagars medelvärde som inför dagen noteras vid 1152 uppgår nu till 9,7 procent, vilket samtidigt som det skapar trygghet även bildar en spänning.

Det blev ingen ”Fat Finger Thursday Two” igår, istället vände kursen upp precis vid 20-dagars medelvärde som noterades vid 1272 igår.

Även om det finns en del mörka moln i form av av divergenser mellan topparna hos momentum-, volym-, låg volla och allt färre aktier som deltar i uppgångarna är det ännu för tidigt att börja navigera för nedgång. Så länge inte ens MA-20 punkterats ser jag rekylerna som hälsosamma. Samtidigt bör man vara försiktigt med att kliva på tåget för uppgång någon dag tills vi ser om det negativa sentimentet tilltar.

Nu bevakar jag 1296 på ovansidan och i första hand 1262 på nedsidan för att på kort sikt navigera i riktning med utbrottet från några av dessa nivåer.

Dagsmomentum är nu nere och utmanar bekräftelselinjen vid 62, som om den punkteras ger en säljsignal. MACD noteras nu i sälj, men signalen har bildats så pass högt upp att tillförlitligheten är låg. Divergensen tyder dock på att rekylen ned inte är avslutat.

VIX, som mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner fortsatte igår upp med 3,9 procentenheter till 18,0. Uppgången var större än vad nedgången egentligen motiverar, vilket är ett tecken på att oron sprider sig. Punkteras ytterligare stödområden i prisgrafen är det intressant att se i vilken takt placerarkollektivet hedgar sina positioner. Fortsätter priset att konsolidera och VIX lugnar ner sig förbättras förutsättningarna för ett utbrott uppåt, på motsvarande är det om rörelsen tilltar hos VIX då ökar risken för en större nedgång.

Studerar jag USD/SEK i ett 60-minutersdiagram (som jag använder för swing) har trenden fram till i onsdags varit nedåt. Dollarn vände i onsdags vid 6,60 och stärktes under gårdagen. När detta skrivs (05:46) noteras dollarn i 6,64 och trenden är åter svagt nedåt. På ovansidan har vi ett sekundärt motstånd vid 6,69 och på nedsidan är det 6,60 som agerar stöd.

Sammanfattning: Vid tre tillfällen igår visade säljarna att de inte är färdiga med rekylen. Den sista timmens handeln och den tilltagande volymen bör spilla över till börsöppningen idag som i så falla sker måttligt nedåt. Mycket kan dock förändras innan öppningen då både Bank of America och General Electric rapporterar före öppningen. Tekniskt tyder dock det mesta på en svag osäker öppning. Tar sig indexet upp och förbi sentimentslinjen vid 1278 från igår är det positivt, men om säljarna håller emot som igår stärks de och köparna försvagas. Punkteras 1273-nivån, helst med tilltagande volym kan nedgångstakten ta fart igen.

Motstånd: 1285 / 1290 / 1302 / 1315
Stöd: 1273 / 1266 / 1254 / 1242

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.