Home > S&P 500 börjar se nervöst ut

S&P 500 börjar se nervöst ut

Så här skrev jag i torsdags den 23 december: Inför dagen ser det ut att bli små förändringar och det är normalt en svår tradingdag. Det kommer en hel del viktig statistik i eftermiddag strax innan USA-öppningen och det kan kullkasta all teknisk analys. Rekylrisken ökar för varje dag och det gäller att bevaka stöd- och motståndsområdena nedan.

Teknisk analys S&P 500: I torsdags morse skrev jag att jag förväntade mig små rörelser och att det fanns enklare dagar att trada. Som väntat handlades indexet inom ett smalt område och stängningen på 1256,77 motsvarande en marginell nedgång på 0,16 procent. Indexet har inte visat röda stängningssiffror vid mer än tre dagar under december och i torsdags fick vi alltså den tredje. Omsättningen var självklart betydligt lägre än normalt vilket är normalt dagen före jul, därför lägger jag ingen större vikt vid att den var 44 procent lägre än snittet.

Torsdagens kursstapel är ett tecken på att det börjar uppstå osäkerhet kring styrkan i uppgången. I onsdags öppnade indexet med ett litet positivt gap och kursen fortsatte uppåt under, i stort sett, hela handelssessionen. Detta stärkte köparnas förväntningar på en fortsatt uppgång. När kursen i torsdags öppnade under onsdagens stängningskurs började köparna bli oroliga och lamslagna. Den lilla röda bodyn hos torsdagens kursstapel, som omfamnas helt av onsdagens, skapar än mer tvivel på om uppgången kommer att fortsätta. Formationen kallas för Bearish Harami (se den infällda bilden nere till vänster). Formationen har relativt hög tillförlitlighet, men det krävs att dagens kursstapel stänger under 1254 för att bekräfta vändningen.

Det har egentligen inte hänt speciellt mycket de senaste dagarna, eller under december. De små uppgångarna i stort sett varje dag i under årets julmånad innebär att årets december är en av de starkaste under de senaste tio åren, hela 5,9 procent. Detta tillsammans med starka uppåtgående trender borde få vilken analytiker som helst att gå i spinn av eufori, vilket är precis det vi kan notera just nu. Jag blir istället orolig när placerarkollektivet är ohämmat positiva. Avståndet ner till 200-dagars medelvärde uppgår nu till 9 procent, vilket samtidigt som det skapar trygghet även bildar en spänning i jämviktspendlingen. Inga uppgångar pågår för evigt, det kommer alltid gyttjepölar och rekyler på vägen. Även i det mest opitimistiska scenariot kommer det rekyler, ju längre uppgångarna dragit iväg från de längre medelvärdena, desto större rekyler.

Även om det tornar upp sig en del mörka moln i form av divergenser, en allt smalare bredd i uppgången och tekniska formationer som indikerar på en stundande vändning skall vi fortsätta navigera för uppgång så länge inte motsatsen bevisats. Vi behöver inte veta när rekylen kommer, bara att den gör det, vi får svaret när stödnivåerna börjar punkteras. Om kursen då faller så mycket att även primärtrenden bryts bör vi höja garden ordentligt och vara minimalt investerade. Den dag som MA-50 bryter under MA-200 skall vi inte längre navigera för uppgång, enkelt eller hur! I det kortare perspektivet är sentimentet positivt så länge kursen befinner sig ovanför 20-dagars medelvärde, punkteras det kommer rekylen med stor sannolikhet att ta kursen ner mot MA-50 som idag befinner sig vid 1207.

Dagsmomentum (RSI-14) har varit uppe och vänt ovanför 70, vilket normalt är en injektion för att förstärka uppgången. Nu verkar istället köparna trötta och indexet ser ut att åter vara på väg ner genom 70-nivån. Skulle bekräftelsenivån 62 punkteras kan vi se fram emot en tilltagande nedgång.

VIX, som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg i torsdags med 6,6 procentenheter till 16,47, vilket är bra om nivån håller sig kvar vid denna nivå. En ännu lägre notering hos VIX är ett tecken på att placerarkollektivet inte tycker att de behöver hedga sig för en eventuell nedgång. Kursnivåerna hos de flesta ledande index börjar nå ”euforiska nivåer” och när VIX-indexet noteras mellan 15-16,5. Vid dessa låga nivåer sänker många garden och öppnar upp försvaret vilket skapar bra förutsättningar för de som sett fram emot lite nedåtåka.

Dollarn (USD/SEK) fortsätter att tradas i en sågtandsliknande rörelse mellan 6,87 och 6,79. Om det visar att dollarn inte bryter ner genom 6,75 förväntar jag mig en uppgång till i första hand 7,07. När detta skrivs kl 06:15 noteras dollarn i 6,85.

Sammanfattning: Inför dagen tyder det mesta på att vi även idag kan se fram emot små rörelser. Londonbörsen håller stängt och det kommer ingen viktig statistik. Om formationen från i torsdags bekräftas genom att 1252 punkteras kan det blir en del nedåtåka med 1247 och 1241 som säkerhetsnivåer för att undvika en rekyl ner mot 1234. På ovansidan behöver 1261 passeras under dagen för att stängningen skall bli positiv. Risken för rekyl har tilltagit efter den senaste månadens eufori. Det är när allt känns som bäst och en uppgång som det enda möjliga (dumb money står för uppgången) som bakslagen kommer. När det känns hopplöst, uppgivet och nattsvart kommer vändningen upp men då vågar bara ”smart money” agera.

Motstånd: 1259-1261 / 1266 / 1270 / 1280
Stöd: 1254-1252 / 1247 / 1243-1241 / 1234 / 1227 / 1220

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 6,53 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 A med en hävstång kring 8,06 och en stop loss på 1370,00.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto