Home > S&P 500 – detta krävs för att bekfräfta vändningen

S&P 500 – detta krävs för att bekfräfta vändningen

Så här skrev jag igår den 18 november: Alltmer tyder på att vi förmodligen redan idag får en vändning uppåt. Skulle däremot 50-dagars medelvärde punkteras – då skall vi ta det väldigt försiktigt. Passerar indexet 1183 (vilket jag tror) då kommer det att förstärka det positiva sentimentet, då köparna tagit över dominansen från tisdagens nedgång.

Teknisk analys S&P 500: Som väntat öppnade S&P 500 igår med ett gap uppåt. Kursen parkerade sig vid motståndsnivån 1200 och rörde sig i stort sett inom 4 punkter. Stängningen på 1196,69 motsvarade en uppgång på 0,54 procent. Totalt omsattes 3,5 miljarder aktier, vilket var 10 procent fler än i torsdags, men bara 2,5 procent fler än snittet. Jag skrev häromdagen att det var troligt att vi kunde förvänta oss en uppstuds från golvet i den korta stigande trendkanalen som dessutom sammanföll med 50-dagars medelvärde. Det blev inte bara en uppstuds, det blev mer av en rallyliknande stämning igår.

Som väntat tog köparna över efter onsdagens vändningsformation och igår öppnade indexet med ett gap som omgående raderade ut 50%-nivån av tisdagens långa röda kursstapel. Vi vet sedan tidigare att köparna dominerar när mer än hälften av en lång kursstapel eliminerats, igår nöjde sig inte köparna med det, de eliminerade hela kursstapeln och stängde ovanför tisdagens högsta notering. Den marginella svansen på ovansidan betyder inte så mycket om det inte är så att köparna redan blivit utmattade och inte orkar driva kursen ovanför 1200-nivån. Det är dock viktigt att komma ihåg att ”en kursstapel gör ingen uppgång”…

I samband med konsolideringar är det vanligt med stora rörelser, jag brukar säga att det är marknadens sätt att göra sig av med de som inte skall vara med på festen. De senaste dagarna har vi bevittnat precis det, nämligen en urblåsning och sedan en kraftig uppgång. Så länge trenden pekar upp och ingen av stöd- eller motståndsnivåerna bryts låter vi marknaden visa vägen, svårare än så är det inte. Det är först när det går emot oss som vår skicklighet som traders sätts på prov, nu är det bara att hänga med på festen. Efter en kraftig uppgång (som igår) skall vi alltid räkna med vinsthemtagningar, det är dock inte bra för sentimentet om dessa tar ut mer än 50% (1088) av den sammanlagda höjden av tisdagens-torsdagens kursstapel (se den lilla infällda bilden), då stärks säljarna.

Den spända gummisnodden gav i samband med golvet i den kortare kanalen precis den vändning som förväntades. Nu återstår att se hur långt det bär. Stängningen igår vid 20 dagars medelvärde efter att ha testat motståndsnivån vid 1200 punkter kan vara tillräckligt för att få köparna att vackla. Efter en kraftig rörelse krävs en bekräftelse och det får vi idag om indexet tar sig över och stänger vid eller över 1200. Faller indexet och stänger under 50%-nivån vid 1088 är styrkan i det korta perspektivet 2-5 dagar borta.

Dagsmomentum (RSI-14) har den senaste tiden pekat ut stöd- och motståndsnivåer på ett förträffligt sätt. Nu kan vi få en fortsatt sidledes rörelse i den neutrala zonen, tills någon av nivåerna 60 eller 40 passeras. MACD indikerar däremot fortsatt nedgång, där histogrammet iofs indikerar en lugnare nedgångstakt.

Fortsatt gäller att bevaka stödet vid 1160 och årshögsta 1227. Vi ställer kompassen i riktning med utbrottet från någon av dessa nivåer. Under tiden är vi fortsatt positiva tills motsatsen bevisas, vilket den i så fall gör om indexet vänder ner under 1130.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår hela 13,8 procentenheter till 18,75. Denna återgång känns fortfarande kontrollerad. Nivån är relativt lugn och ger utrymme för vidare uppgångar. Faller indexet ner till 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungt och optimismen spirar. Placerarkollektivet säljer inte några putar och vips så händer det som inte fick hända. Mycket av utvecklingen hänger på dollarn som föll från motståndet 7,00 kronor i onsdags, men under natten och morgonen vänt upp från stödet vid 6,84 (läs gärna mina dollaranalyser där jag påpekat dessa nivåer under några veckor). Det innebär med största sannolikhet att vi får ett test av sentimentsnivån 1088 på S&P 500 idag. Som vanligt gäller att hålla garden som högst när allt ”känns som bäst”, det är då faran för motgångar är som störst.

Sammanfattning: Den stärkta dollarn, början till svans på ovansidan, misslyckandet att ta sig igenom 1200-nivån skapar förutsättningar för en rekyl när börsen inleds på fredagen. En stängning ovanför 1200-nivån bekräftar gårdagens vändning. Det motsatta inträffar om motståndsnivån istället står emot, det kan få indexet att ”glida under” 1088 och åter väcka hämndlystna säljare till liv.

Motstånd: 1200-1203 / 1210 / 1227 / 1243
Stöd: 1188 / 1177 / 1160 / 1144 / 1130

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 P med en hävstång kring 7,15 och en stop loss på 1063,00.

Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 9,79 och en stop loss på 1277,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto