Home > S&P 500 – Färre aktier i uppgången

S&P 500 – Färre aktier i uppgången

Så här skrev jag igår den 14 decemberAllt fler indikationer tyder på att en rekyl är i antågande, men än så länge har vi inte fått det bekräftat i prisgrafen. Det finns en del tidsfaktorer som indikerar att rekylen kan komma redan idag (men jag litar INTE på dessa). Den spända gummisnodden däremot kan vara det som behövs för att en kortsiktig rekyl skall inledas, såvida inte Fed passar på att komma med nya lättnader för att hålla kurserna uppe. Det jag vill ha sagt är att läget är svårbedömt och därav min gardering.

Teknisk analys S&P 500: Tisdagen öppnade svagt upp och fortsatte utan någon egentlig styrka fram till kl 20:00 då säljarna precis som i måndags kom tillbaks vid 1246. Köparna saknar självförtroende för att åstadkomma en ny uppgångsfas. Indexet pressades ner i det negativa territoriet. En sen återhämtning förhindrade en stängning med röda siffror. Stängningen på 1241,59 motsvarade en ”uppgång” med 0,09 procent. Det är sjunde dagen i rad som stänger på plus, men ingen av dagarna har uppgången varit större än 0,38 procent. Totalt omsattes 3,4 miljarder aktier vilket var något lägre än i måndags och 1,7 procent högre än snittet.

Nasdaq Composite fortsätter att handlas med lägre volym än snittet, men igår klarade sig både Nasdaq och Dow Jones bättre än S&P 500. Skillnaderna var dock så små att jag anser de vara inom felmarginalen.

Gårdagens kursstapel öppnade och stängde på i stort sett samma nivå, precis som i måndags. När bodyn i kursstapeln är så pass liten som nu är det ett tecken på obeslutsamhet mellan köpare och säljare. Det enda korrekta sättet att trada denna formation är att avvakta tills kursen etablerat sig ovanför måndagen och tisdagens högsta nivå, eller punkterat onsdagens lägsta vid 1220 som var den senaste botten/stödnivån.

Indexet befinner sig i en fortsatt positiv trend där nio av de senaste tio dagarna har stängt på plus. Man skall inte dra för stora slutsatser av en enda dag men det är noterbart att volymerna är betydligt mindre på Nasdaq än normalt. Allt färre aktier deltar i uppgångarna, vilket är ett svaghetstecken.

Trenden är positiv med alla trendlinjer (MA-20, MA-50, MA-100, MA-200) uppåt och i rätt ordning och kursstaplarna på behagligt avstånd från primärtrenden MA-200. I en så pass positiv trend som vi nu bevittnar är det tjänstefel att inte navigera för fortsatt uppgång. På samma sätt är det naivt att inte vara beredd på rekyler när man ser att det uppstår spänningar mellan momentumindikatorerna och kursutvecklingen.

Det finns en del indikationer på en stundande rekyl, men vi skall komma ihåg att utomstående information och positiva uttalande från Fed som taktiskt valde att inte vara alltför optimistiskt under gådagens statusuppdatering. Det innebär att ett eventuellt nytt lättnadspaket från FED kommer att få betydligt större effekt än om det är väntat…

Indexet fortsätter att brottas med motståndet vid och årshögsta vid 1246, där köparna två dagar i rad har kommit tillbaks med kraft. Dagsmomentum har sin kamp med 70-nivån som om den passeras stärker sentimentet på samma sätt som en nedgång under 60 innebär att bekräftelsenivån punkteras och signalerar nedgång.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg marginellt med 0,34 procentenheter till 17,61. Som lägst var indexet nere på 17,2 under gårdagen där det vände upp till 17,85 innan det mattades av något på slutet (börsen stärktes den sista halvtimmen). När VIX noteras mellan 17,5 och 25 är det en nivå som ger utrymme för fortsatta börsuppgångar. När indexet däremot faller ner mot 15-16 går placerarkollektivet in i en bedräglig dimma av lugn och vid denna nivå har stora börsrörelser startat.

Dollarn har stärkts sedan igår kväll. Under gårdagen var dollarn nere och testade nacklinjen i den HS-formation som kan avgöra om vi får en upp- eller nedgång i dollarn framöver. Just nu konsoliderar valutaparet USD/SEK och dollarn noteras i 6,81 kronor när detta skrivs.

Sammanfattning: Trots en hel del varningssignaler är det fortfarande ingen svaghet som bekräftats och fram till dess skall vi navigera för en fortsatt uppgång. En kort rekyl hade varit hälsosamt och underlättar en fortsatt uppgång. När det råder osäkerhet och varken köpare eller säljare dominerar kommer öppningen till stor del präglas av stämningsläget och statstiken i eftermiddag. Ett utbrott över 1246 skapar förutsättningar för en ny uppgång. De spända momentumindikatorena gör dock köparna osäkra och säljarna har flera gånger de senaste dagarna visat att de inte på något sätt är uträknade.

Motstånd: 1246 / 1250 / 1259 / 1267
Stöd: 1238 / 1234 / 1225 / 1220 / 1217

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 R med en hävstång kring 8,63 och en stop loss på 1133,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 A med en hävstång kring 7,23 och en stop loss på 1375,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto