Home > S&P 500 fortsätter utmana årshögsta

S&P 500 fortsätter utmana årshögsta

Så här skrev jag igår den 6 december: Dagens utvecklingen hänger på om indexet tar sig upp genom 1227 eller om säljarna stärks vid denna nivå. Även om veckan skulle inledas med en mindre rekyl talar det mesta för att ”buy the dip”-handlarna kommer tillbaks innan 1200-nivån punkteras.

Teknisk analys S&P 500: Veckan inleddes som förväntat med små rörelser. Alla ledande index,så även SP500 konsoliderade och stängde nära oförändrat. Glädjeämnena återfanns, precis som i Sverige på de mindre listorna. Efter denna dämpade handel stängde indexet på 1223,12 vilket motsvarade en liten nedgång på 0,13 procent. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier, vilker var 19 procent lägre än snittet.

Gårdagens kursstapel öppnade på samma nivå som fredagens stängning men föll inledningsvis ner något. Därefter såg de senaste dagarnas ”buy the dip” ut att upprepa sig om det inte varit för att köparna började tveka några minuter innan stängning vilket innebar att måndagens body helt omslöts av fredagens något kraftigare dito. Den lägre volymen och den mindre kursstapeln igår som helt omslöts är ett tecken på att köparna blir osäkra när nivån 1225-1228 närmar sig. Det går inte att dra några slutsatser på denna formation, men de skall läsas som osäkerhet. Bryter kursen upp över gårdagens högsta och stänger ”blått” är det positivt för fortsättningen. Skulle däremot kursen punktera fredagens lägsta stärker det säljarna och försvagar det positiva sentimentet.

Både de långa och korta trenderna pekar uppåt och kursstaplarna befinner sig tryggt ovanför. Det är alltså mitt jobb att se positivt på utvecklingen så länge inte något i bilden förändras och det innebär i så fall att kursen skall rekylera ner under MA-50 vid 1185 för att förändra det kortare sentimentet och ner under MA-200 vid 1136 för att vi skall börja tänka på något annat än uppgång.

Det har egentligen inte hänt speciellt mycket sedan igår. Det mesta pekar fortfarande på att vi kommer att få ett nytt test av årshögstanivån 1227 och att indexet kommer att ta sig igenom.

Avståndet mellan kursstaplarna och MA-50 är fortfarande något spänt men för varje dag som indexet konsoliderar smyger sig medelvärdet allt närmare och spänningen avtar och med den risken för en större rekyl.

Divergenserna mellan topparna i momentumdiagramen och motsvarande toppar i prisgrafen har under några veckor förvarnat om en lugnare uppgångstakt, eller rent av en mindre rekyl ner mot 1185. Så länge indexet befinner sig i en konsolidering mellan 1227 och 1173 är det bara att avvakta för den långsiktige placeraren. Vill man vara med på rörelserna mellan dessa nivåer bevakar man lämpligtvis hur volymen och köpare/säljare beter sig vid stöd respektive motstånd, eller ännu hellre bara tar position vid stödet 1173 eller golvet i den stigande kanalen som idag befinner sig vid 1185. När sedan kursen vänder vid taket skalar man ut en del av positionen. På så sätt är man med när utbrottet sker, som troligtvis sker uppåt.

MACD var nere och vände vid nollinjen som utgör ett stöd och därifrån fick vi en vändning uppåt och en köpsignal genererades i och med onsdagens kraftiga uppgång. Dagsmomentum (RSI-14) noteras i 62 och vred ner något igår.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 stängde i stort sett på oförändrad nivå på 18,02 vilket innebär att index är nere på en nivå som ger utrymme för fortsatta uppgångar. Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som för en vecka sedan skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köper putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt och det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus bort från det nuvarande positiva sentimentet och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 17,5 och 22,5 vilket möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar. Vi vet sedan tidigare att vändningarna kommer när placerarkollektivet är som mest optimistiska.

Dollarn har varit nere och vänt på ett stöd och har de senaste dagarna bildat högre bottnar. USD/SEK noteras nu på morgonen vid stödet 6,82.

Sammanfattning: Så länge indexet handlas ovanför 20-dagars medelvärde är det köparna som har störst självförtroende. Även om det inte ser ut att bli någon större rörelser idag heller samlar köparna kraft för ett nytt utbrottsförsök. Den Bearish Harami som effekturerades igår är ”ofarlig” så länge 1200-nivån är intakt. Punkteras däremot denna nivå får vi förlita oss på golvet i den stigande kanalen vid 1185 och därefter 1173. Inför dagen får vi förmodligen en något skvalpig inledning och ett senare försök från köparnas sida att bryta årshögsta.

Motstånd: 1227-1228 / 1233 / 1240 / 1249 / 1262
Stöd: 1220 / 1213 / 1208 / 1200 / 1196

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 7,75 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 13,29 och en stop loss på 1277,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.