Home > S&P 500 inleder positivt

S&P 500 inleder positivt

Så här skrev jag i torsdags den 30 december: Eftermiddagens arbetslöshetsstatisik, inköpschefsindex och husköp kan påverka avslutet på årets sista börsdag. Tekniskt lutar det mesta åt ytterligare en dag med små svaga rörelser. Efter den svaga avslutningen igår, den begynnande svansen lutar det mesta åt att vi avslutar året med en svaga nedgångar.

Teknisk analys S&P 500: De två senaste dagarna stängde nedåt med ytterst små rörelser. Torsdagen öppnade skvalpigt och köparna kom in vid stödet 1257 och fick till en stängning strax under nollan. I fredags öppnade indexet istället upp för att under dagen röra sig sidledes. Stängningen på 1257,64 innebar en ”nedgång” med 0,02 procent. Året stängde på en uppgång på 12,8 procent, vilket innebär att index stigit med 35 procent de de senaste två åren. Totalt omsattes 1,4 miljarder aktier vilket var mindre än hälften av en normal dag och inte ger med andra ord inte speciellt mycket teknisk information.

Torsdagens och fredagens kursstaplar gav inte speciellt mycket information. Det var två dojisar med små svansar och öppnings- och stängningskurser på ungefär samma nivå. Onsdagens högsta nivå vid 1263 behöver brytas för att vi skall få en ny uppgångsfas.

Kursen har rört sig längs taket i konsolideringsformationen med extremt låg volla de senaste veckorna. Vi befinner oss fortfarande i en positiv månads- och årsskifteseffekt som har förutsättningar att fortgå åtminstone årets första vecka.

Avståndet ner till 200-dagars medelvärde uppgår nu till 9,0 procent, vilket samtidigt som det skapar trygghet även bildar en spänning i jämviktspendlingen. Inga uppgångar pågår för evigt, det kommer alltid gyttjepölar och rekyler på vägen.

Även om det tornar upp sig en del mörka moln i form av divergenser mellan topparna hos momentum-, volym- och A/D-indikatorerna och prisgrafen och allt färre aktier deltar i uppgångarna är det fortsatt uppåt vi skall sikta. Vi kan däremot konstatera att uppgången blir allt mer trevande och osäker. Även om vi med hjälp av säsongsmönster och vågteorier kan ”se” när rekylen kommer är det bättre att agera efter det som verkligen händer. Den period vi befinner oss i just nu är normalt en stark period på året och det finns än så länge inte något som pekar på att det är dags att navigera söderut.

På ovansidan bevakar jag om det sker ett utbrott uppåt närmast 1277-1280 där nästa motstånd möter upp (se diagrammet).

På nedsidan bevakar jag först stödet som utbrottsnivån vid 1227 utgör och därefter golvet i den stigande kanalen som i stort sett sammanfaller med 50-dagars medelvärde vid 1216.

Dagsmomentum (RSI-14) noteras fortfarande vid 70-nivån och en fortsättning därutöver är positivt för sentimentet (inte överköpt som många tycks tro). Köparna ser däremot trötta ut och risken för en punktering av bekräftelsenivån kring 62 ökar om inte momentum tilltar inom kort.

VIX, som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 har stigit en del de senaste dagarna och årets sista dag steg indexet till 17,75 vilket motsvarade en uppgång på 1,3 procentenheter. Nuvarande nivå ser jag som relativt behaglig, inte ”för” lugn som det innebär när VIX faller ner mot 15. Nedgångsfaserna får inte heller VIX att rusa ”oproportionellt” mycket. Rörelserna korrelerar bra och det skapar utrymme för fortsatta uppgångar i första hand innanför kanalens begränsningar.

Dollarn (USD/SEK) har försvagats de senaste dagarna och utmanade i fredags nacklinjen som då noterades vid 6,69. Nu återstår det att se om stödnivån håller och skapar en rekyl uppåt eller om nacklinjen som idag befinner sig vid 6,66 kommer att punkteras eller fungera som språngbräda vid en rekyl uppåt. Just nu (kl 05:43) noteras USD/SEk i 6,72 utan någon egentlig riktning.

Sammanfattning: Inför dagen finns det förutsättningar för att 2010 års högsta notering vid 1263 kommer att utmanas inledningsvis. De sista tio minuterna av förra årets handel var positiv, även om det inte var några stora rörelser, vilket i kombination med månadsskifteseffekten borde ge en positiv inledning på det nya året. Om 1263 håller kan det stärka säljarna och då bevakar jag 1254 som om nivån punkteras kommer att stärka säljarna och försvaga avslutningen på dagen.

Motstånd: 1261-1263 / 1268 / 1273 / 1277-1280 / 1290
Stöd: 1256-1254 / 1249-1247 / 1244 / 1234 / 1227 / 1220

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 R med en hävstång kring 7,97 och en stop loss på 1134,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 A med en hävstång kring 8,12 och en stop loss på 1370,00.

Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.