Home > S&P 500 – Köparna är inte uträknade men behöver vila

S&P 500 – Köparna är inte uträknade men behöver vila

Så här skrev jag igår den 16 december: Efter den utdragna uppgången börjar köparna se slitna ut. De försöker inte ens stå emot säljarna när de strömmar till vid den primära motståndsnivån 1246. Sentimentet är dock fortsatt starkt och trenden är så positiv den kan vara. Förhoppningsvis räcker detta för att indexet skall hämta andan i en lugn konsolidering mellan 1246 och 1220 de närmaste dagarna. När spänningen ner mot de medellånga trendlinjerna avtagit kommer köparna att piggna till och orka med en ny uppgångsfas. Inför dagen kan vi nog få en svag nedgång mot 1220-nivån men där kommer köparna tillbaks (tror jag).

Teknisk analys S&P 500: USA-börserna öppnade trevande, men redan efter en halvtimme, vid den andra stödnivån 1232 kom köparna tillbaks. Positiv jobbstatistik och ett starkts Philadelphia Fed stärkte riskaptiten, vilket avspeglade sig på Nasdaq som gick bäst av de de tre börserna. När köparna tog över matchen lyckades de knappt nå den första motståndsnivån vid 1246 (århögsta). Den senare halvan av börsdagen var håglös och sidledes. Stängningen på 1242,87 motsvarade en uppgång på 0,62 procent och var den högsta stängningskursen i år. Indexet har stängt de på plus de senaste sju av åtta dagarna. Totalt omsattes 3,5 miljarder aktier på SP500 vilket var lägre än i onsdags men 4,5 procent högre än snittet.

Gårdagens kursstapel öppnade ner under onsdagens lägsta nivå, innan köparna kom tillbaks och ”raderade den röda färgen” vilket innebar att säljarnas initiala dominans var bruten. Denna reversalrörelse visar att köparna inte kan räknas ut, speciellt inte som de därefter fortsatte upp så att stängningen skedde ovanför den psykologiskt viktiga nivån som onsdagsöppningen innebar. Precis som vid alla enskilda kursstaplar krävs det bekräftelse i form av antingen en gapöppning uppåt eller en stängning ovanför onsdagens högsta.

Både de kortare och längre trenderna fortsätter oförtrutet uppåt, självklart behöver aktörerna vila då och då men när spänningen mellan kursstaplarna och MA-50 avtagit pekar det mesta på att vi får en fortsatt uppgång mot 1270 där flera motstånd möter upp. Det finns redan tecken på att en rekyl eller åtminstone en tids lugnare uppgångstakt kommer att prägla indexet en tid framöver.

Alla trendlinjer (MA-20, MA-50, MA-100, MA-200) pekar upåt och är sorterade i rätt ordning. Det stora avståndet mot de längre medelvärdena inger både trygghet, men skapar även spänningar och obalanser. När avstånden blir för stora är det som att spänna ett kraftigt gummiband. Till slut blir det så tungt att spänna gummibandet ytterligare att det inte står i proportion till belöningen och då kommer det en rekyl. När och om detta sker är svårt att säga men det kan bli tungt att åtminstone i denna våg ta sig förbi 1270.

uppåt, i rätt ordning och kursstaplarna på behagligt avstånd från primärtrenden MA-200. Det skulle vara tjänstefel att inte vara positivt till fortsättningen när trenden är så tydlig. På samma sätt är det naivt att inte vara beredd på rekyler när man ser att det uppstår spänningar mellan momentumindikatorerna och kursutvecklingen (och den breda massan är alltför positiv).

Dagsmomentum (RSI-14) brottas för tillfället med motståndsnivån kring 70 och den lägre uppgångstakten har skapat divergenser mot topparna i prisgrafen. Faller RSI under bekräftelsenivån som just nu noteras kring 60 utlöses en säljsignal.

MACD noteras fortfarande i köp, men även här har det uppstått divergenser både mellan topparna hos MACD-linjen men även den kortare momentumindikatorn som histogrammet speglar. Histogrammet visar tydliga tecken på avmattning. Nu återstår det att se om nollinjen, som utgör ett stöd håller eller punkteras och ger en säljsignal.

På ovansidan bevakar jag nu i första hand 1246 och på nedsidan är det i första hand 1231 som skall se till att säljarnas självförtroende inte rubbar det positiva sentimentet.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll med 3,07 procentenheter till 17,34. Som lägst var indexet nere på 16,8 och som högst 18,3 under gårdagen. När VIX noteras mellan 17,5 och 25 är det en nivå som ger utrymme för fortsatta börsuppgångar. När indexet däremot faller ner mot 16-15 går placerarkollektivet in i en bedräglig dimma av lugn och vid denna nivå har stora börsrörelser startat.

Dollarn vände igår ner vid motståndet 6,86 och har därefter försvagats så att det åter utmanar nacklinjen i den huvud-skuldra-formation som ni kunde läsa om i gårdagens dollaranalys. Denna nivå har vid flera tillfällen stått pall och vi har sett uppgångar från denna nivå. Skulle denna nivå punkteras indikeras en nedgång mot 6,48 och det kommer med största sannolikhet stärka riskaptiten så att det långsiktiga motståndet kring 1270 på S&P 500 nås.

Sammanfattning: Köparna visade igår att de inte skall räknas bort ännu och säljarna släpptes aldrig in i matchen. Spänningen som avståndet ner till de längre medelvärdena innebär gör det tyngre än vanligt att fortsätta driva kursen uppåt. Det är tveksamt om köparna har kraft att ta indexet över 1246 idag som fungerar som sentimentnivå. Lyckas de, ja då kommer vi få se köparna strömma till för att inte missa nästa uppgångsfas. Skulle nivån däremot stå pall för en eventuell attack, ja då stärks säljarna och vi får en nedgång mot i första hand 1231 och i andra hand 1215.

Motstånd: 1246 / 1250 / 1259 / 1267
Stöd: 1238 / 1234 / 1225 / 1220 / 1217

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 6,94 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 A med en hävstång kring 7,24 och en stop loss på 1370,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.