Home > S&P 500 – Köparna tar en kort paus

S&P 500 – Köparna tar en kort paus

Så här skrev jag igår den 15 december: Trots en hel del varningssignaler är det fortfarande ingen svaghet som bekräftats och fram till dess skall vi fortsätta navigera för uppgång. En kort rekyl hade varit hälsosamt och underlättar en fortsatt uppgång. När det råder osäkerhet och varken köpare eller säljare dominerar kommer öppningen till stor del präglas av stämningsläget och statstiken i eftermiddag. Ett utbrott över 1246 skapar förutsättningar för en ny uppgång. De spända momentumindikatorena gör dock köparna osäkra och säljarna har flera gånger de senaste dagarna visat att de inte på något sätt är uträknade.

Teknisk analys S&P 500: Gårdagens något matta marknad var väntad. Efter någon timmes svag uppgång avtog volymen och säljarna tog över vid 1244 en timmes handel. Säljarnas katalysator idag var den ”pånyttfödda” insikten om att krisen i europa inte längre kommer att förkortas PIIGS utan snarare ”BIGPIS”, eftersom även Belgien borde vara med. Landet har den tredje största statsskulden i förhållande till BNP inom EU. Under dagen kom varningar över situation i Spanien, men det har jag tjatat tillräckligt om tidigare. Köparna visade sig inte förrän den senaste timmen då även volymen tilltog. Stängningen på 1235,23 motsvarade en nedgång på 0,51 procent. Det är den första stängningen under noll på sju dagar. Totalt omsattes 3,6 miljarder aktier vilket var 6,6 procent fler än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna. Aktiviteten på Nasdaq var 5,3 procent lägre än snittet och trenden håller i sig att investerare allt mer håller sig borta från risk.

De senaste tre dagarnas kursstaplar uppvisar samma mönster där köparna inledningsvis dominerar men efterhand kommer säljarna tillbaks och eliminerar med tilltagande volym en stor del av köparna, med svansar på ovansidan. Igår lyckades säljarna inte bara ta över utan eliminerade all ”blå färg” som köparna inledningsvis etablerat och vände stapeln (dominansen) till sin egen färg.

Gårdagens kursstapel öppnade och stängde på i stort sett samma nivå, precis som i måndags. När bodyn i kursstapeln är så pass liten som nu är det ett tecken på obeslutsamhet mellan köpare och säljare. Det enda korrekta sättet att trada denna formation är att avvakta tills kursen etablerat sig ovanför måndagen och tisdagens högsta nivå, eller punkterat onsdagens lägsta vid 1220 som var den senaste botten/stödnivån. Jag anser det negativt att kursen aldrig tog sig över motståndsnivån måndag- och tisdagens högsta utgjorde.

Indexet befinner sig i en fortsatt positiv trend där nio av de senaste elva dagarna har stängt på plus. Flera tecken på en svagare uppgångstakt har seglat upp. Riskaptiten är lägre och allt färre aktier deltar i uppgångarna. Divergenserna mellan topparna i RSI och MACD och motståndsnivån (70 hos RSI) som jag ”talat” om den senaste veckan hjälper förhoppningsvis för att bromsa uppgångstakten så att MA-50 och golvet i den stigande kanalen ”hinner ikapp”. Detta kommer att minska spänningen och bli ett bra avstamp för nästa uppgångsfas.

Trenden är fortsatt positiv med alla trendlinjer (MA-20, MA-50, MA-100, MA-200) uppåt, i rätt ordning och kursstaplarna på behagligt avstånd från primärtrenden MA-200. Det skulle vara tjänstefel att inte vara positivt till fortsättningen när trenden är så tydlig. På samma sätt är det naivt att inte vara beredd på rekyler när man ser att det uppstår spänningar mellan momentumindikatorerna och kursutvecklingen (och den breda massan är alltför positiv).

Det vore önskvärt om vi fick en konsolidering mellan 1246 och 1220 en tid så att framförallt spänningen ner mot MA-50 avtar och samtidigt underlättar en fortsatt uppgång. Köparna ser ut att behöva en vilopaus, de körs enkelt över när kursen närmar sig 1246.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg med 1,87 procentenheter till 17,94. Som lägst var indexet nere på 17,3 under gårdagen där det vände upp till 18,1 innan det mattades av något strax innan stängning. När VIX noteras mellan 17,5 och 25 är det en nivå som ger utrymme för fortsatta börsuppgångar. När indexet däremot faller ner mot 15-16 går placerarkollektivet in i en bedräglig dimma av lugn och vid denna nivå har stora börsrörelser startat.

Dollarn har stärkts sedan igår kväll. När Stockholmsbörsen stängde noterades USD/SEK i 6,81 och vid USA-börsernas stängning hade valutaparet avancerat till 6,85 kronor. När detta skrivs (kl 05:56) noteras dollarn i 6,86. Läs gärna mer om dollarn i min tidigare dollaranalys i morse.

Sammanfattning: Efter den utdragna uppgången börjar köparna se slitna ut. De försöker inte ens stå emot säljarna när de strömmar till vid den primära motståndsnivån 1246. Sentimentet är dock fortsatt starkt och trenden är så positiv den kan vara. Förhoppningsvis räcker detta för att indexet skall hämta andan i en lugn konsolidering mellan 1246 och 1220 de närmaste dagarna. När spänningen ner mot de medellånga trendlinjerna avtagit kommer köparna att piggna till och orka med en ny uppgångsfas. Inför dagen kan vi nog få en svag nedgång mot 1220-nivån men där kommer köparna tillbaks (tror jag).

Motstånd: 1246 / 1250 / 1259 / 1267
Stöd: 1238 / 1234 / 1225 / 1220 / 1217

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 7,24 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 A med en hävstång kring 6,94 och en stop loss på 1370,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto