Home > S&P 500 närmar sig årshögsta och vinsthemtagningar

S&P 500 närmar sig årshögsta och vinsthemtagningar

Så här skrev jag igår den 2 december: Tar sig indexet över förra måndagens högsta och stänger där ökar chanserna åter för en uppgång mot årshögsta. Punkteras 1173 kan det gå fort ner mot 1134. Men så länge inte motsatsen bevisats (stöden håller) navigerar jag för att indexet skall fortsätta uppåt efter denna konsolidering. Bevaka däremot de stöd- och motstånd jag serverar nedan.

Teknisk analys S&P 500: Indexet fortsatte att visa styrka och tog sig upp över de två första motståndsnivåerna och närmar sig nu årshögstanivån. Stängningen på dagshögsta visar att köparna inte ännu har för avsikt att släppa in säljarna. Indexet visade med stängningen vid 1221,53 som motsvarade en uppgång på 1,28 procent mer styrka än jag hade förväntat mig, men å andra sidan har det varit en lång uppladdning. Totalt bytte 3,9 miljarder aktier ägare, vilket var den högsta omsättningen sedan den 16 november och 17 procent över snittet. Nasdaq steg 1,27 procent och Dow Jones 0,94 procent. Volymutvecklingen var störst hos S&P 500 och det kan vara ett tecken på att uppgångstakten bromsar in.

Det är verkligen intressant att se hur tolkningen av nyheter och statistik förändras när viktiga motståndsnivåer bryts. Nu är det bara positiva siffror och PIIGSS(F)-krisen, åtstramningarna i Kina och Koreaproblemen känns avlägsna. Det kan vara på sin plats att påminna om att det faktiskt bara är ett par dagar sedan vi läste dystra artiklar i var och varannan tidning.

Med gårdagens kursstapel som även den var en kraftig blå kursstapel som öppnade ovanför onsdagens kursstapel och sedan fortsatte uppåt i stort sett oavbrutet under hela sessionen, som en bekfräftelse. Det blir nu spännande att se hur mycket styrka köparna har kvar efter de senaste dagarnas kraftansträngning när 1227 skall testas av.

Det positiva sentimentet förstärktes ytterligare med gårdagens uppgång i form av tilltagande volym och en lång blå kursstapel utan någon egentlig svans på ovansidan.

Alla fyra medelvärden, både korta och långa pekar nu uppåt och är sorterade i rätt ordning. Enligt min definition den starkaste av trender och det positiva sentimentet avspeglar sig i den pånyttfödda riskaptiten. Primärt är det fortfarande stödnivån vid 1173 och motståndet via årshögsta 1227 som kommer att avgöra den medellånga riktningen.

Nollinjen hos MACD höll emot och gav mer förstärkning åt det positiva sentimentet än jag kanske väntat mig. Samtidigt bröts den övre motståndslinjen i dagsmomentum (RSI-14) i onsdags och nu pekar det mesta på en fortsatt uppgång, men förmodligen inte med samma hastighet som de senaste dagarna. Det kommer naturligtvis en och annan gyttjepöl på vägen upp, kanske redan under fredagen när det primära motståndet skall testas av.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med ytterligare 9,22 procentenheter till 19,39 vilket innebär att index är nere på en nivå som ger utrymme för fortsatta uppgångar. Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som i tisdags skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köpa putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt men det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus från nuvarande positiva sentiment och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner och den implicita volatiliteten stiger och skapar ännu mer oro. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 16,5 och 22,5 vilket minskar skälen att skydda positioner och möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar. Vi vet sedan tidigare att vändningarna kommer när alla är som mest optimistiska.

Sammanfattning: Efter två dagar i rad med kraftigt stigande kurser kan köparna behöva vila sig och kanske ta hem lite vinster, vilket skapar utrymme för en mindre rekyl, innan indexet på nytt skall testa av årshögstanivån 1227. Precis som vanligt är det viktigt att bevaka de stöd- och motståndsområden jag presenterar nedan. Tar sig indexet redan idag upp över 1227 är det ett riktigt styrkebesked, men troligare är att vi får en liten rekyl under fredagen ner mot 1217 (sentimentsnivån) eller 1212.

Motstånd: 1227 / 1232 / 1247 / 1262
Stöd: 1212 / 1202-1200 / 1187 / 1173 / 1158 / 1137

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 7,81 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 12,97 och en stop loss på 1277,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.