Home > S&P 500 närmar sig en rekyl‏

S&P 500 närmar sig en rekyl‏

Så här skrev jag i fredags den 10 december: Även om jag inte förväntar mig något stort uppställ i inledningen kan den positiva avslutningen spilla över när de amerikanska börserna öppnar. Studerar jag periodiciteten toppar indexet kring den 13-14 men det skall vi inte fästa för mycket vikt vid, men använda det för att hålla garden högt. En del mörka moln börjar torna upp sig och om motståndet vid 1235 håller kan säljarna stärkas inför helgen men det är osäkert och mycket hänger på statistiken i eftermiddag. Håll koll på hur indexet beter sig kring stöd- och motsåndsnivåerna nedan.

Teknisk analys S&P 500: Indexet öppnade uppåt, men som förväntat utan någon större kraft. Efter några timmars sidledes rörelse passerades motståndet vid 1235 och det stärkte köparna som sedan inte släppte in säljarna. En ny tvåårshögstastäning på 1240,40 på dagshögsta motsvarade en uppgång på 0,60 procent. Omsättningen var högre än i torsdags och 8,5 procent högre än snittet.

”Det har inte hänt så mycket dramatiskt under den gångna veckan. Att tolkningen av nyheter och statistik hänger ihop med det aktuella börsläget har jag hävdat länge och för krisen inom Europa har inte varit i så stort fokus. Frågan är nu om USA kommer med ytterligare ett lättnadspaket och hur långt ECB och IMF är villiga att låta de krisande länderna inom vara tärande och kunna skjuta på återbetalningen av de fortsatt stigande skulderna. Om det skulle visa sig att några större länder som Spanien och Frankrike behöver vända sig till ECB för stöd, kommer det att ”finnas pengar kvar” och hur länge skall de närande länderna som Tyskland och Sverige låna ut pengar av ”solidaritet”.

Fredagens kursstapel vände ner efter knappt en timmes handel men i nivå med öppningskursen kom köparna tillbaks och visade genom att skapa en reversalstapel i 15-minutersdiagrammet att de tog över. Därefter dominerade köparna hela dagen och kursen stängde på dagshögsta. Många som börjar chansa på en nedgång i samband med att det börjar gå tungt vid årshögsta tvingas stänga sina korta positioner, vilket driver på uppgången. Det är dock värt att notera att det inte var några stora rörelser och att det är önskvärt med ytterligare en uppgång och stängning ovanför denna nivå för att inte släppa in säljarna.

Indexet befinner sig i en fortsatt positiv trend och sju av de senaste åtta dagarna har stängt på plus de senaste sju. Nasdaq har stängt på plus åtta dagar i rad och fem av dessa starkare än S&P 500.

Trenden är positiv med alla trendlinjer (MA-20, MA-50, MA-100, MA-200) pekar uppåt, är sorterade i ”rätt ordning” med kursstaplarna på behagligt avstånd från primärtrenden MA-200. I en så pass positiv trend som vi nu bevittnar är det tjänstefel att inte navigera för fortsatt uppgång. På samma sätt är det naivt att inte vara beredd på rekyler men dessa använder vi för att komma in på attraktivare nivåer.

Avståndet mellan kursstaplarna och MA-50 minskar för varje dag. Ju mindre avstånd, desto mindre risk för en kraftig rekyl. Fortsätter indexet sidledes med små rörelser minskar spänningen även mot MA-100 och MA-200.

Allt mer talar för att vi kommer att få en rekyl inom de närmaste dagarna. Tidsmässigt bör rekylen komma kring den 13-14:e (vilket inte alls är någon garanti för att så sker). Gummisnodden är nu hårt spänd på ovansidan (94 av 100) och divergensen både mot topparna i MACD och RSI indikerar på en stundande rekyl. En lämplig rekyl vore ner mot 1192 där både MA-50 och golvet i den stigande kanalen möter upp som två viktiga stödnivåer.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg 2,1 procentenheter och stängde på 17,61 i fredags vilket är en bra nivå. När VIX noteras över 17,5 men under 25 är det en nivå som ger utrymme för fortsatt börsuppgångar. När indexet däremot faller ner mot 15-16 går placerarkollektivet in i en bedräglig dimma av lugn och vid denna nivå har stora börsrörelser startat.

Det är små rörelser hos dollarn nu på morgonen (i alla fall när detta skrivs kl 03.50. USD/SEK noterar just nu 6,93 mot kronan.

Sammanfattning: Veckan inleds troligen med små rörelser om inte den förväntade rekylen kommer direkt när veckan inleds. Imorgon kommer det en hel del statistik, men idag är det lugnt. Det är små rörelser mellan de flesta valutor och precis som i fredags kommer 1235 vara den första stödnivån. På ovansidan är det 1243 som skall brytas för att ge bränsle åt en ny uppgångsfas.

Motstånd: 1243 / 1246 / 1253 / 1261
Stöd: 1235 / 1230 / 1222 / 1214 / 1192

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 7,08 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 A med en hävstång kring 6,08 och en stop loss på 1375,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto