Home > S&P 500 närmar sig en reversal

S&P 500 närmar sig en reversal

S&P 500 inledde veckan med en ordentlig selloff. För fjärde dagen i rad backade aktiemarknaderna i USA. Investerarnas oro för tillståndet för den amerikanska ekonomin höll fortsatt riskaptiten på en låg nivå, och flera storbanker drog index nedåt.

3:e juni skrev jag:Även om det är alltfler varningssignaler kan falla på plats vid nedslag under stödområdena i dagsdiagrammet nedan, så är både den långa och medellånga trenden fortfarande är stigande. Om en etablering under stödområdena leder till en större nedgång eller om det är en rekyl i uppgången vet vi inte. Vi avvaktar helt enkelt hur marknaden utvecklas och navigerar utifrån vara angivna nivåer.

Vi kan i efterhand konstatera att index har fallit igenom trendlinjen, 1300-nivån och det glidande medelvärdet på 200 dagar. Index noteras inför tisdagens handelssession på 1296,79 och punkteringen av 1300-nivån skedde med ökad volym i terminen för S&P 500.

VIX-index som mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner ökade under förra veckan och noteras på 18,49. Detta innebär att investerarna anser att risken för ökad volatilitet har ökat. Således är index långt ifrån 30-nivån och det är inget i VIX-indikatorn som tyder på att vi skall få en större nedgång.

USD/SEK faller under dagen och noteras i skrivande stund på 6,13. En längre dollar påverkar de amerikanska börserna positivt. De kortare trenderna i USD/SEK som utgörs av MA-20 och MA-50 pekar ner.

Oljepriset backade under 100 dollar inför opec-mötet senare i veckan. Brentoljan ökar marginellt under dagen och noteras på 114,5.

MACD hos S&P 500 har passerat nollinjen och är är nu bearish. Dagsmomentum fortsätter ner och är på väg mot översålt område. Noteras nu på 37,8.

På kort sikt (någon dag till någon vecka) pekar trenden som utgörs av glidande medelvärde på 20-dagar ner. MA-20 är på väg att korsa MA-50 ovanifrån i dagsdiagrammet nedan. Index har fallit igenom ett flertal viktiga stödnivåer, så som 1305, 1300 och glidande medelvärde på 200 dagar. Närmaste kritiska nivå på nedsidan är nu 1248 som sammanfaller med MA-200.

Slutsats: Index har fallit 4 dagar i rad och 5-6 dagar är genomsnittet för en reversal. Inför dagens handelssession talar mycket för att index återhämtar sig under tisdagen. Trots att många varningssignaler har fallit på plats är det alldeles för tidigt att gå ur positioner på längre sikt då vi inte fått några säljsignaler i veckodiagrammet.

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.