Home > S&P 500 – Närmar sig en topp

S&P 500 – Närmar sig en topp

Så här skrev jag igår den 27 december: Inför dagen tyder det mesta på att vi även idag kan se fram emot små rörelser. Londonbörsen håller stängt och det kommer ingen viktig statistik. Om formationen från i torsdags bekräftas genom att 1250-1252 punkteras kan det blir en del nedåtåka med 1247 och 1241 som säkerhetsnivåer för att undvika en rekyl ner mot 1234. På ovansidan behöver 1261 passeras under dagen för att stängningen skall bli positiv. Risken för rekyl har tilltagit efter den senaste månadens eufori. Det är när allt känns som bäst och en uppgång som det enda möjliga (dumb money står för uppgången) som bakslagen kommer. När det känns hopplöst, uppgivet och nattsvart kommer vändningen upp men då vågar bara ”smart money” agera.

Teknisk analys S&P 500: Som väntat blev det små rörelser på alla de tre amerikanska indexen igår. Den något skakiga inledningen i spåren av den oväntade räntehöjningen i Kina tyngde indexen inledningsvis men nedgången bromsades upp redan vid den första stödnivån vid 1250-1252 och som väntat stärkte det köparna som höll i taktpinnen under resten av dagen. Trots att det ser ut som om köparna var bestämda är det värt att notera att omsättningen var en av de lägsta det senaste året (bortsett från halvdagar). Stängningen på 1257,54 innebar en ny stängning på plus (med minsta möjliga marginal). De senaste tre dagarna har S&P 500 handlats kring årshögstanoteringen och det är fortfarande bara tre dagar under december som har stängt under nollan. Volymen under gårdagen var hela 52 procent lägre än det dagliga tremånaderssnittet.

Den negativa kursformation som seglade upp innan julafton bekräftades inte igår. Svansen på nedsidan kan tolkas positivt men det är inte värt att lägga för mycket vikt vid en kursstapel som skapas under så pass låg volym som igår.

Det har egentligen inte hänt speciellt mycket de senaste dagarna, eller under december. De små uppgångarna i stort sett varje dag i under årets julmånad innebär att årets december är en av de starkaste under de senaste tio åren, hela 6,0 procent. Detta tillsammans med starka uppåtgående trender borde få vilken analytiker som helst att gå i spinn av eufori, vilket är precis det vi kan notera just nu. Jag blir istället orolig när placerarkollektivet är ohämmat positiva. Avståndet ner till 200-dagars medelvärde uppgår nu till 9,1 procent, vilket samtidigt som det skapar trygghet även bildar en spänning i jämviktspendlingen. Inga uppgångar pågår för evigt, det kommer alltid gyttjepölar och rekyler på vägen. Även i det mest opitimistiska scenariot kommer det rekyler, ju längre uppgångarna dragit iväg från de längre medelvärdena, desto större rekyler.

Även om det tornar upp sig en del mörka moln i form av divergenser mellan topparna hos momentumindikatorerna och motsvarande toppar i prisgrafen är det värt att notera att allt färre aktiern noterar nya årshögsta. Allt färre aktier deltar i uppgångarna. Uppgången blir med andra ord allt ”rackligare”. Trots det skall vi fortsätta att navigera för uppgång tills motsatsen bekräftats. Vi behöver inte veta när rekylen kommer, bara att den gör det, vi får svaret när stödnivåerna börjar punkteras. Om kursen då faller så mycket att även primärtrenden bryts bör vi höja garden ordentligt och vara minimalt investerade. Den dag som MA-50 bryter under MA-200 skall vi inte längre navigera för uppgång, enkelt eller hur! I det kortare perspektivet är sentimentet positivt så länge kursen befinner sig ovanför 20-dagars medelvärde, punkteras det kommer rekylen med stor sannolikhet att ta kursen ner mot MA-50 som idag befinner sig vid 1209.

Dagsmomentum (RSI-14) har varit uppe och vänt ovanför 70, vilket normalt är en injektion för att förstärka uppgången. Nu verkar istället köparna trötta och indikatorn kan redan idag göra nedslag under nivån som om 62 (nuvarande bekräftelsenivå) punkteras ger en säljsignal (men där är vi inte ännu).

VIX, som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg igår med hela 7,29 procentenheter till 17,67. Nivån i sig är bra och ger utrymme för ytterligare uppgångar. Det som är oroande är det faktum att indikatorn var långt ner i förra veckan (bedrägligt lugn) och nu stiger VIX oproportionellt i förhållande till kursutvecklingen hos S&P 500. Skulle denna utveckling stabiliseras är det bra, men om den fortsätter kan det gå väldigt fort upp mot 25-30 och då ökar risken dramatiskt för stora kursrörelser vilket alltid skapar osäkerhet och mindre riskaptit, vilket i sin tur kan börja utlösa stoppar och resten är historia…

Dollarn (USD/SEK) har det senaste dygnet fallit från motståndsnivån 6,87 ner till stödnivån 6,76 och tidigare imorse såg det ut som om nacklinjen skulle utmanas. Nedgångstakten har nu avtagit och det kan stärka köparna. Får vi en dagsstängning med en svans på nedsidan och en stängning i den övre tredjedelen av kursstapeln (USD/SEK) kan vi få ett snart test av 6,87. Punkteras istället 6,74 (nacklinjen) räknar jag med en dollarförsvagning ner mot 6,48. När detta skrivs kl 06:35 noteras dollarn i 6,78.

Sammanfattning: Indexet fortsätter att tradas kring årshögstanivån och en del mörka moln håller på att bildas kring taket i den kanal som råder sedan början av november. Det är många tecken på att indexet är aningen överköpt. Allt färre aktier deltar i uppgångarna, säljarna har relativt enkelt att vända kursen vid motstånden och det börjar uppstå allt fler divergenser. En rekyl i en så pass positiv trend är hälsosamt och nödvändig. Skulle stödlinjen som sammanfaller med 50-dagars medelvärde vid 1209 punkteras skall vi börja skala ut, men där är vi inte ännu. Inför dagen ser jag fram mot små förändringar men visar det sig att statistiken i eftermiddag kommer in (eller snarare tolkas) betydligt sämre än väntat, vilket snarare är regel när ett motstånd utmanas kan det inleda en rekyl redan idag.

Motstånd: 1259-1261 / 1263 / 1270 / 1277 / 1280
Stöd: 1254-1252 / 1249-1247 / 1243-1241 / 1234 / 1227 / 1220

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 6,55 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 A med en hävstång kring 8,09 och en stop loss på 1370,00.

Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.