Home > S&P 500 – Navigerar efter fortsatt uppgång

S&P 500 – Navigerar efter fortsatt uppgång

S&P 500 har korrigerat ner efter toppen i början av aprilmånad. Index var nere och testade av 1300-nivån förra veckan men säljarna lyckades inte punktera stödnivån. Det amerikanska indexet befinner sig i dagläget ovanför MA-50. Det kortare medelvärdet MA-20 sammanfaller med dagens notering och så länge kursen inte faller genom dessa nivåer är sentimentet fortfarande positivt.

Om vi jämför de amerikanska indexen ser vi i diagrammet nedan att Dow Jones har haft den bästa återhämtningen efter nedgången i mitten av mars och har nästan återhämtat sig till årshögsta noteringen. Nasdaq har 2,6 procent och S&P 500 1,8 procent kvar att klättra för att nå 100 procent retracement.

Om vi ser till dagsmomentum (RSI-14) kan vi konstatera att dagens nivå på 49,9 är betydligt lägre än de nivåer vi såg under början av året och detta vilket ger utrymme på uppsidan. MACD har bildat en säljsignal men eftersom denna skett ovanför nollinjen lägger jag inte någon större vikt till signalen.

VIX, som mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner föll med 0,95 punkter till 15,32 under fredagen. Denna extremt låga nivå indikerar en farlig optimism hos investerarna. Jag använder endast VIX som en indikatorn när index noteras kring extrempunkter och nuvarande låga notering bör därför uppmärksammas.

På lång sikt (från ett till flera år) pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde (9,2 procent). Upp till toppen maj 2008 återstår 9,3 procent och på vägen dit har vi inga starkare motstånd att uppmärksamma.

På medellång sikt (från några veckor till månader) började sekundärtrenden avta i styrka i början av april, men den är fortfarande positiv. Dagens notering ovanför MA-50 som utgör vår referenspunkt i den medellånga analysen ger oss att sentimentet är positivt.

På kort sikt (från någon dag till några veckor) ser vi tydligt i dagsdiagrammet att torsdagens misslyckade test av 1300-nivån gav styrka till köparna som sedan fortsatte dominera under fredagen.

Slutsats: Börsklimatet är positivt och så länge ingenting visar motsatsen så fortsätter vi navigera utifrån att kursstaplarna ska bilda högre toppar och bottnar. Inför dagen drar jag sentimentlinjen vid 1320 som sammanfaller med MA-20 och fredagens stängning. En öppning ovanför kommer förmodligen locka till sig köparna och kursen håller sig ovanför nollinjen, allt annat lika.

Motstånd: 1324 / 1328 / 1333 / 1337 / 1345
Stöd: 1307 / 1315 / 1309 / 1300 / 1291

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto