Home > S&P 500 – Nytt årshögsta räcker inte

S&P 500 – Nytt årshögsta räcker inte

Så här skrev jag igår den 7 december: Så länge indexet handlas ovanför 20-dagars medelvärde är det köparna som har störst självförtroende. Även om det inte ser ut att bli någon större rörelser idag heller samlar köparna kraft för ett nytt utbrottsförsök. Den Bearish Harami som effekturerades igår är ”ofarlig” så länge 1200-nivån är intakt. Punkteras däremot denna nivå får vi förlita oss på golvet i den stigande kanalen vid 1185 och därefter 1173. Inför dagen får vi förmodligen en något skvalpig inledning och ett senare försök från köparnas sida att bryta årshögsta.

Teknisk analys S&P 500: Skatteuppgörelsen mellan demokrater och republikaner gav stöd till inledningen som öppnade upp med ett gap. Dagshögsta presterades redan efter fyra minuter vid motståndet 1135, tillika årshögsta men därefter var det relativt små rörelser fram till några timmar innan stängningen då den allt starkare dollarn fick indexet att falla 10 punkter till stängningen på 1223,75. Den svaga stängningen innebar en ”uppgång” på 0,05 procent. Om måndagens totala rörelse var den minsta sedan den 22 oktober var gårdagen rörelse uppe på normal nivå. Volymen var lägre den lägsta på flera år (räknar inte halvdagar och aftnar), hela 39 procent lägre än snittet.

I måndags effekturerades en formation som kallas bearish harami och igår fick vi ytterligare en negativ kursformation. I inledningen rusade kursen och skapade ett nytt årshögsta, vilket stärkte köparna som då trodde på en fortsatt uppgång. När en del early adopters börjar ta hem sina vinster skapar det oro hos de som agerade på utbrottet från 1227 och flera av dessa börjar nu ligga back. Ju mer svans det bildas, desto fler börjar chansa på en nedgång, vilket förstärker nedgången. Många placerar sin stopp strax under lägsta nivån för tisdagens kursstapel och om den nivån punkteras under onsdagens inledning kommer det stärka säljarna ytterligare. På motsvarande sätt kommer gårdagens lägsta att utgöra ett stöd, som om det håller stärker köparna.

De senaste dagarna har varit nästan euforiska på de mindre listorna, så även inledningsvis igår. Utbrottet igår ser jag som falskt, vilket jag varnat för ett antal gånger den senaste tiden. När ett utbrott sker efter ett antal försök är risken stor för att de första blir falska. Så länge indexet håller sig ovanför MA-20 vid 1201 där även golvet i den stigande kanalen befinner sig, men framförallt 1173 står pall kommer vi med stor sannolikhet snart att få dagsstängningarna ovanför 1227.

Det har inte skett några större förändringar sedan igår.
Både de långa och korta trenderna pekar uppåt och kursstaplarna befinner sig tryggt ovanför. Det är alltså mitt jobb att se positivt på utvecklingen så länge inte något i bilden förändras och det innebär i så fall att kursen skall rekylera ner under MA-50 vid 1186 för att förändra det kortare sentimentet och ner under MA-200 vid 1137 för att vi skall börja tänka på något annat än uppgång.

Avståndet mellan kursstaplarna och MA-50 minskar för varje dag och utgör efter de små rörelserna de senaste dagarna inte något akut hot för en större rekyl.

Divergenserna mellan topparna i momentumdiagramen och motsvarande toppar i prisgrafen har under några veckor förvarnat om en lugnare uppgångstakt, eller rent av en mindre rekyl ner mot 1186. Så länge indexet befinner sig i en konsolidering mellan 1227 och 1173 är det bara att avvakta för den långsiktige placeraren. Vill man vara med på rörelserna mellan dessa nivåer bevakar man lämpligtvis hur volymen och köpare/säljare beter sig vid stöd respektive motstånd, eller ännu hellre bara tar position vid stödet 1173 eller golvet i den stigande kanalen som idag befinner sig vid 1185. När sedan kursen vänder vid taket skalar man ut en del av positionen. På så sätt är man med när utbrottet sker, som troligtvis sker uppåt. Enligt min karta skall vi nu få en rekyl ner mot i alla fall golvet i kanalen.

MACD var nere och vände vid nollinjen som utgör ett stöd och därifrån fick vi en vändning uppåt och en köpsignal genererades i och med onsdagens kraftiga uppgång. Dagsmomentum (RSI-14) noteras i 62 och vred ner något igår.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 stängde i stort sett på oförändrad nivå på 17,99 vilket innebär att index är nere på en nivå som ger utrymme för fortsatta uppgångar. Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som för en vecka sedan skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köper putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt och det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus bort från det nuvarande positiva sentimentet och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 17,5 och 22,5 vilket möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar. Vi vet sedan tidigare att vändningarna kommer när placerarkollektivet är som mest optimistiska.

Dollarn har varit nere och vänt på ett stöd och har de senaste dagarna bildat högre bottnar. USD/SEK noteras nu på morgonen vid stödet 6,90 vilket kan sätta press på börserna om uppgången fortsätter.

Sammanfattning: Förutom de primära medellånga stöd- och motståndsnivåerna vid 1227 och 1173 har vi ett kluster av mindre stöd. Det närmaste stödet på min karta är fredagens lägsta notering vid 1217, därefter bevakar jag 1200-1201 där bla golvet i kanalen samt MA-20 möter upp. Inför dagen är sannolikheten stor att den svaga stängningen med den förhållandevis långa svansen på ovansidan spiller över och skapar en initial nedgång mot MA-20. Det blir spännande att se om köparna har självförtroende att åter köpa på dippen.

Motstånd: 1227 / 1231 / 1235 / 1239 / 1251 1263
Stöd: 1220 / 1216 / 1204-1200 / 1192 / 1173

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 7,73 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 13,39 och en stop loss på 1277,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto