Home > S&P 500 prisprognos efter en stark amerikansk arbetsmarknadsrapport

S&P 500 prisprognos efter en stark amerikansk arbetsmarknadsrapport

Börsen studsade från 2022 års låga nivåer trots att Fed närmade sig att höja räntorna. Vad kommer S&P 500-indexet göra?

Den amerikanska ekonomin växer i snabb takt, vilket återspeglas i den starka NFP-rapporten som släpptes i fredags. Ekonomin lade till nära 500 000 nya jobb i januari, och siffran i december var reviderade toppar.

Tillsammans med stigande inflation motiverar den starka arbetsmarknaden starten på en ny åtstramningscykel. Fed förväntas öka i mars, och marknaden förväntar sig fyra eller fem höjningar i år.

Vad skulle det betyda för S&P500-indexet?

S&P 500 hausseartade fall förblir giltigt

Börsen inledde det nya året med en svag ton. 4 800 visade sig ge starkt motstånd för S&P 500-indexet, då det sjönk nära 600 poäng efter att ha nått det.

Ändå är det hausseartade fallet giltigt medan priset håller sig över 4 300. Även om marknaden bröt serien med högre bottennoteringar såg vi ingen daglig stängning under. Därför, teoretiskt sett, har tjurarna fortfarande ett fall, och även om de är över 4 300, bör vi inte räkna med ett nytt försök till 4 800.

Snabba åtdragningscykler skadar aktier

Med Fed på väg att höja räntorna spelar hastigheten på åtstramningscykeln en roll. Ur detta perspektiv ser S&P 500 svagt ut under de kommande månaderna.

En snabb jämförelse med de tidigare Fed-åtstramningscyklerna avslöjar att den genomsnittliga S&P 500-avkastningen sjönk under sådana cykler. Eftersom cykeln som börjar i mars sannolikt kommer att vara snabb eftersom många ser Fed bakom kurvan, är utsikterna för S&P 500-index inte ljusa.

Det skulle inte vara första gången som Fed levererar mer än fyra höjningar på ett år

Räntehöjningar skadar vanligtvis avkastningen på aktiemarknaden, precis som räntesänkningar och kvantitativa lättnader är medvind. Så nu när Fed planerar att strama åt är investerare skrämda över utsikterna av fyra eller fem höjningar i år.

Det är dock inte första gången som Fed höjer så aggressivt på ett år. Historien säger oss att aktier bara hittas när flera höjningar levereras, på två villkor. Det ena är starkt resultat och det andra är en stark ekonomi.