Home > S&P 500-prisprognos för 2022 efter att Fed blev mer hökaktig

S&P 500-prisprognos för 2022 efter att Fed blev mer hökaktig

S&P 500 närmar sig rekordnivåer en handelsvecka före årets slut. Vad är utsikterna för 2022, givet att Federal Reserve (Fed) blev hökaktig?

Fed levererade en hökaktig överraskning i december då de fördubblade takten i sina tillgångsköp. Dessutom visade punktdiagrammet att centralbankerna planerar att höja flera gånger nästa år.

Inför en hökaktig Fed gav aktiemarknaden vika för några av sina uppgångar. Men som S&P 500-diagrammet visar var tillbakagången i december just det – en enkel tillbakagång.

Med bara en handelsvecka kvar av året handlas S&P 500 nära sina rekordhöga nivåer. Vad driver börsen upp trots att centralbanken blir hökaktig?

USA:s finansiella förhållanden lösast hittills

En förklaring till den pågående styrkan i S&P 500 är det faktum att, trots den hökaktiga pivoten från Fed, är de amerikanska finansiella förhållandena fortfarande nära de lösaste någonsin, vilket framgår av ett index producerat av Goldman Sachs. Indexet tar hänsyn till olika faktorer, såsom dollarns rörelse eller finansieringskostnaderna för den amerikanska regeringen.

När allt beaktas ser vi att de finansiella förhållandena inte har förändrats sedan Feds tillkännagivande. Så länge de förblir så kommer börsutvecklingen att fortsätta.

5000 – minsta motståndets väg

Ur ett tekniskt perspektiv finns det lite eller inget motstånd inför nästa omgångsnivå i S&P 500-index. En flytt till 5 000 poäng verkar vara vägen med minst motstånd, särskilt med tanke på det faktum att indexet höll de högre topparna och högre låga serien sedan den baisseartade marknaden 2020.

Inflation – den största risken för aktier

Inflationen är det största hotet mot aktier. Igår överraskade Core PCE Price Index (dvs. Fed:s favoritmått för att mäta inflation) till uppsidan ännu en gång. Marknaden förväntade sig en månatlig ökning med 0,4%, men släppet visade att indexet steg med 0,5 % under månaden.

Core PCE-prisindex steg till 4,7% årligen, den högsta sedan början av 1989. Den stora skillnaden mellan nu och då är att Feds målränta var 9,75%, medan den nu är nära noll. Om inflationen förblir hög kommer Fed att behöva strama åt ännu mycket snabbare än vad som för närvarande är prissatt, vilket utlöser en meningsfull korrigering på aktiemarknaderna.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto