Home > S&P 500 – rekylen rycker närmare

S&P 500 – rekylen rycker närmare

Så här skrev jag igår den 28 december: Indexet fortsätter att tradas kring årshögstanivån och en del mörka moln håller på att bildas kring taket i den kanal som råder sedan början av november. Det är många tecken på att indexet är aningen överköpt. Allt färre aktier deltar i uppgångarna, säljarna har relativt enkelt att vända kursen vid motstånden och det börjar uppstå allt fler divergenser. En rekyl i en så pass positiv trend är hälsosamt och nödvändig. Skulle stödlinjen som sammanfaller med 50-dagars medelvärde vid 1209 punkteras skall vi börja skala ut, men där är vi inte ännu. Inför dagen ser jag fram mot små förändringar men visar det sig att statistiken i eftermiddag kommer in (eller snarare tolkas) betydligt sämre än väntat, vilket snarare är regel när ett motstånd utmanas kan det inleda en rekyl.

Teknisk analys S&P 500: Tisdagen präglades åter av små rörelser och tydliga mellandagsvolymer. Även de mindre företagen som den senaste tiden utvecklats bättre än börsen som helhet sviktade igår. Mönstret där börsen inleder svagt och köparna kommer tillbaks och handlar på dippen återkommer nästan dagligen. Värt att notera är att säljarna blir allt mer aktiva och det tar allt längre tid för köparna att hämta upp nedgångarna, samtidigt som allt färre aktier deltar i uppgångarna. S&P 500-indexet har endast stängt med röda siffror tre av de senaste 20 börsdagarna. Trots detta är det inga övertygande kursstaplar i diagrammet. Gårdagens stängning på 1258,51 innebar en knapp uppgång på 0,08 procent. Omsättningen var lägre än i måndags och hela 52 procent lägre än snittet.

De allt mindre kropparna hos kursstaplarna är ett tecken på att det råder osäkerhet mellan köpare och säljare.

Det har egentligen inte hänt speciellt mycket de senaste dagarna, eller under december. De små uppgångarna i stort sett varje dag i under årets julmånad innebär visserligen att årets julmånad är en av de starkaste under de senaste tio åren, hela 6,1 procent. Detta tillsammans med starka uppåtgående trender borde få vilken analytiker som helst att gå i spinn av eufori, vilket är precis det vi noterat fram till nu. Jag blir orolig när placerarkollektivet är ohämmat positiva. Avståndet ner till 200-dagars medelvärde uppgår nu till 9,1 procent, vilket samtidigt som det skapar trygghet även bildar en spänning i jämviktspendlingen. Inga uppgångar pågår för evigt, det kommer alltid gyttjepölar och rekyler på vägen. Även i det mest opitimistiska scenariot kommer det rekyler, ju längre uppgångarna dragit iväg från de längre medelvärdena, desto större rekyler.

Även om det tornar upp sig en del mörka moln i form av divergenser mellan topparna hos momentum-, volym- och A/D-indikatorerna och prisgrafen. Allt färre aktier deltar i uppgångarna. Uppgången blir med andra ord allt ”rackligare”. Trots det skall vi fortsätta att navigera för uppgång tills motsatsen bekräftats. Vi behöver inte veta när rekylen kommer, bara att den gör det, vi får svaret när stödnivåerna börjar punkteras. Det är starka krafter som värnar om att hålla kurserna uppe över årsskiftet, mycket pengar som skall placeras och en gynnsam tid på året. Detta sammantaget innebär att rekylen rycker allt närmare och min gissning är att sättningen kommer när inflödet minskar om en vecka.

Utlåningen (blankningen) på S&P 500 är upp på samma nivåer som precis innan kraschen 2008…

På ovansidan bevakar jag om det sker ett utbrott uppåt närmast 1277-1280 där nästa motstånd möter upp (se diagrammet).

På nedsidan bevakar jag först stödet som utbrottsnivån vid 1227 utgör och därefter golvet i den stigande kanalen som i stort sett sammanfaller med 50-dagars medelvärde.

Dagsmomentum (RSI-14) noteras strax ovanför 70-nivån vilket är positivt för sentimentet (inte i sig överköpt som många tycks tro). Köparna ser trötta ut och risken för en punktering av bekräftelsenivån kring 62 ökar om inte momentum tilltar inom kort.

VIX, som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med 0,85 procentenheter till 17,52. Efter att inledningsvis stigit kraftig föll VIX tillbaks när stödet vid 1256 visade sig hålla. Därefter blev placerarkollektivet påtagligt lugnare och nuvarande nivå ger i sig utrymme för fortsatta uppgångar.

Dollarn (USD/SEK) nådde nästan ner till nacklinjen igår, men vände upp strax efter lunch när stödnivån visade sig stå pall. När detta skrivs kl 05:53 noteras dollarn i 6,85 och ser för tillfället ut att försvagas.

Sammanfattning: Även om mycket tyder på att en rekyl är i antågande har vi inte fått någon bekräftelse i prisgrafen. Vi skall med andra ord fortsätta att navigera för uppgång tills motsatsen bevisats. För de som inte redan befinner sig i position är det bättre att avvakta. Inför dagen är det mycket som liknar gårdagen och jag förväntar mig inga större rörelser. En vild spekulation från min sida är dock att det är många som har ett egenintresse i en uppgång de sista skälvande timmarna på året, kan det månne skapa några dagars köptryck… Värt att notera är att tydligen inte mer än hälften av det tyngre gardet orkat släpa sig till jobbet under mellandagarna, vilket oxå är min egen ovetenskapliga slutsats. Är det kanske ”billigare” att inte agera alls och säkerställa en bra bonus från ett fantastiskt år?

Motstånd: 1259-1261 / 1266 / 1269-1270 / 1277 / 1280
Stöd: 1256-1252 / 1249-1247 / 1243-1241 / 1234 / 1227 / 1220

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 R med en hävstång kring 7,86 och en stop loss på 1134,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 A med en hävstång kring 8,17 och en stop loss på 1370,00.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto