Home > S&P 500 – rekylrisken ökar

S&P 500 – rekylrisken ökar

Så här skrev jag igår den 13 december: Veckan inleds troligen med små rörelser om inte den förväntade rekylen kommer direkt när veckan inleds. Imorgon kommer det en hel del statistik, men idag är det lugnt. Det är små rörelser mellan de flesta valutor och precis som i fredags kommer 1235 vara den första stödnivån. På ovansidan är det 1243 som skall brytas för att ge bränsle åt en ny uppgångsfas.

Teknisk analys S&P 500: Veckan inleddes som väntat med små rörelser och uppsidan ser, som jag skrev igår, något ansträngd ut. Efter ett inledande gap uppåt toppade indexet vid motståndet kring 1246 (nytt årshögsta) för att de sista timmarna pressas hårt av säljarna. Stängningen på 1240,46 skedde på dagslägsta och låg i linje med fredagens stängning. Det var femte dagen i rad som S&P 500 stängde på ”plus” även om ”uppgången” igår var mindre än en punkt. Volymen tilltog på slutet när säljarna ökade trycket och noterades 9 procent högre än snittet.

Även på Nasdaq Composite var volymen högre än i fredags, men den negativa spreaden mot S&P 500 indikerar att placerarkollektivet minskade engagemangen i aktier med hög risk.

I fredags fortsatte indexet upp och självförtroendet hos köparna tilltog. När indexet igår öppnade med ett gap uppåt strömmade köparna till men det är många som blir oroade när indexet plötsligt och ”oförberett” vänder ner. En del passar på att ta hem sina vinster efter den senaste tidens uppgång när momentumet i uppgången avtar och stängning på samma nivå som öppningen (som utgör ett stöd) visar nu istället på en osäkerhet mellan köpare och säljare. Om inte tisdagen fortsätter uppåt kommer allt fler att ta hem vinster och alltfler kommer att spekulera i att vi sett en vändningsformation i form av en Bearish Doji Star. Marknaden befinner sig nu i ett känsligt skede och säljarna lurpassar bara för att visa att de inte är uträknade. Det börjar bli ont om pessimister och när ”alla” tror på en fortsatt uppgång är risken som störst för en rekyl. Det är dock viktigt att inte dra för stora slutsatser av bara en dags kursstapel, tisdagen behöver bekräfta denna vändningsformation genom en öppning med ett gap nedåt, helst med en stor röd body (om man vill ha en rekyl) ju större desto större sannolikhet för fortsatt nedgång.

Indexet befinner sig i en fortsatt positiv trend och åtta av de nio senaste dagarna har stängt på plus. Man skall inte dra för stora slutsatser av en enda dag men det är noterbart att Nasdaq utvecklades betydligt svagare än S&P 500 igår.

Trenden är positiv med alla trendlinjer (MA-20, MA-50, MA-100, MA-200) uppåt och i rätt ordning och kursstaplarna på behagligt avstånd från primärtrenden MA-200. I en så pass positiv trend som vi nu bevittnar är det tjänstefel att inte navigera för fortsatt uppgång. På samma sätt är det naivt att inte vara beredd på rekyler när man ser att gummibandet börjar anta ohälsosamt stort avstånd (se den infällda bilden nere till vänster).

Det finns en del indikationer på en stundande rekyl, men vi skall komma ihåg att utomstående information och fler lättnadspaket från FED kortsiktigt kan påverka den tekniska kartan. Igår sade senaten i USA ja till Bushadministrationens förslag om förlängda skattesänkningar. En slutlig omröstning sker idag.

Indexet närmar sig nu ett antal motstånd i form av 70-nivån hos dagsmomentum, den spända gummisnodden och gårdagens Doji Star kan mycket väl vara starten på en rekyl ner mot 1195 där vi idag hittar golvet i den stigande medellånga kanalen.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 backade marginella 0,34 procentenheter till 17,55. Under gårdagen var indexet nere på låga 16,7 men vände där upp. När VIX noteras mellan 17,5 och 25 är det en nivå som ger utrymme för fortsatta börsuppgångar. När indexet däremot faller ner mot 15-16 går placerarkollektivet in i en bedräglig dimma av lugn och vid denna nivå har stora börsrörelser startat.

Dollarn rör sig åter nedåt efter uppgången igår kväll och närmar sig nacklinjen vid 6,76 som kommer att utgöra ett stöd om det nås. Just nu noteras dollarn i 6,82 SEK.

Sammanfattning: Allt fler indikationer tyder på att en rekyl är i antågande, men än så länge har vi inte fått det bekräftat i prisgrafen. Det finns en del tidsfaktorer som indikerar att rekylen kan komma redan idag (men jag litar INTE på dessa). Den spända gummisnodden däremot kan vara det som behövs för att en kortsiktig rekyl skall inledas, såvida inte Fed passar på att komma med nya lättnader för att hålla kurserna uppe. Det jag vill ha sagt är att läget är svårbedömt och därav min gardering.

Motstånd: 1245 / 1249 / 1255 / 1262
Stöd: 1238 / 1236 / 1230 / 1223

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 7,07 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 16,97 och en stop loss på 1277,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.