Home > S&P 500 – så här kommer vändningen att se ut

S&P 500 – så här kommer vändningen att se ut

Så här skrev jag igår den 17 november: Gårdagen kan ha varit en nyttig urblåsning för att bli av med en del gäster som inte är välkomna på festen. Om det visar sig att nivån vid 1196-1200 håller och vi på nytt får en nedgång från denna nivå kan det bli skakigt. På samma sätt kommer ett utbrott att stärka köparna för ett nytt uppgångsförsök mot ett nytt årshögstatest. Så länge stödnivån 1160 håller navigerar jag för fortsatt uppgång. Inför dagen borde den hårt spända gummisnodden på nedsidan ge upphov till en uppstuds, åtminstone inledningsvis.

Teknisk analys S&P 500: Indexet inledde gårdagen uppåt men det är fortsatt stor osäkerhet om riktningen. Den större delen av dagen tassade investerarna fram försiktigt för att se om marken bar. Indexet rörde sig större delen av dagen sidledes. En timme innan stängning försökte säljarna sig på en attack men köparna kom tillbaks och hyfsade till siffrorna den sista halvtimmen. Stängningen på 1178,59 motsvarade samma stängning som i tisdags. Totalt omsattes 3,2 miljarder aktier vilket var 7 procent lägre än snittet. Det var dock första dagen denna vecka som Nasdaq var den av de tre börserna som gick starkast. Det kan vara ett tecken på att en botten är på väg att mejslas ut.

När man i slutet av nedgång får en lång röd kursstapel med ovanligt stor volym och början till en svans på nedsidan (som jag nämnde i gårdagens analys), kan det vara ett tecken på att marknaden håller på att göra sig av med de som inte skall vara med på festen. Det gap ner vi bjöds på i tisdags följt av den långa röda stapeln invaggar de navigerat för nedgång att de kan sitta lugnt i båten och att de har bra kontroll. När sedan nedgången inte fortsätter under onsdagen väcker det liv i köparna som stärks av att hela gårdagens kursstapel håller sig ovanför tisdgens. När och om kursstapeln fortsätter upp kommer de som blankat att succesivt att tvingas stänga sina korta positioner, vilket kommer att skapa ett rally under torsdagen. Även om gårdagen slutade ”oavgjort” mellan köpare och säljare tolkar marknaden som helhet formationen som en vändning. Om kursen fortsätter upp under inledningen idag kommer motståndet vid halva tisdagens kursstapel att avgöra de närmaste dagarnas sentiment. Håller 1183 stärker det säljarna men ju längre ovanför denna nivå kursen stänger under torsdagen, desto mer självförtroende får köparna.

Det har inte skett någon trendmässig förändring, det är fortfarande upp som gäller, tills motsatsen är bevisad.

Som jag nämnt hela veckan är gummisnodden på väg att bli hårt spänd på nedsidan och samtidigt ser stöden i RSI-diagrammet och MA-50 ut att hålla emot en vidare nedgång. Denna jämviktsspänning, psykologin bakom gårdagens kursstapel och stöden i form av golvet i den korta kanalen och RSI-diagrammet kommer med stor sannolikhet att skapa en fortsättning på den formation som påbörjades redan i tisdags, nämligen en botten och vändning uppåt idag. (se den infällda bilden som en förtydligande av jämviktsspänningen).

MA-50 ser ut att hålla emot vidare nedgångsförsök och när indexet tar sig över MA-20 kommer sentimentet att stärkas och ett nytt försök att skapa ett nytt årshögsta.

Dagsmomentum (RSI-14) som så snyggt visade på en kraftig säljsignal när bekräftelsenivån punkterades noteras nu vid 45 där vi hittar ett stöd som ser ut att hålla emot. MACD indikerar däremot fortsatt nedgång, men som jag sagt så många gånger tidigare behöver en säljsignal på denna höga nivå inte bli särskilt långvarig.

Det känns ibland som jag upprepar mina mantra med en dåres envishet, men det är sällan klokt att gå emot den långa och medellånga trenden och än så länge pekar de uppåt och då sker utbrotten i de flesta fall i riktning med de längre trenderna. Så länge inte motsatsen bevisas gäller det att hålla fast vid strategin och inte väga in för mycket av det man läser i tidningarna. Skulle däremot 1160 punkteras kan det gå fort ner mot MA-200, men det visste vi redan…

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår tillbaks med 3,6 procentenheter till 21,76. Denna återgång känns kontrollerad och inte speciellt nervös. Nivån är relativt lugn och ger utrymme för vidare uppgångar. Skulle däremot 25-nivån passeras inom de närmaste dagarna kan sentimentet vända snabbt och nå 30-nivån där oron kommer tillta. Så länge både VIX och dollarn trots allt rör sig relativt lugnt (som nu) finns det ingen anledning till förhastade beslut. Dollarn som fallit mot kronan, men stärkts mot yenen, vilket gör att Nikkei går starkt (läs gärna min dollaranalys tidigare imorse). Vi skall därmed inte slå oss till ro och invaggas i tron att det är lungna gatan. Se fortfarande till att hålla garden högt för är det något vi vet så är det att en vändning kommer när vi minst anar det.

Sammanfattning: Alltmer tyder på att vi förmodligen redan idag får en vändning uppåt. Skulle däremot 50-dagars medelvärde punkteras och därefter även 1160-nivån, ja – då skall vi ta det väldigt försiktigt. Passerar indexet 1183 (vilket jag tror) då kommer det att förstärka det positiva sentimentet, då köparna tagit över dominansen från tisdagens nedgång.

Motstånd: 1183 / 1187 / 1195 / 1203
Stöd: 1175 / 1172 / 1164 / 1160 / 1156 / 1138 / 1128 / 1117

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 10,34 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 8,52 och en stop loss på 1277,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto