Home > S&P 500 ska stiga med minst 11% 2022: Fundstrats Tom Lee

S&P 500 ska stiga med minst 11% 2022: Fundstrats Tom Lee

  • Tom Lee säger "2022 kommer sannolikt att bli ännu ett jobbigt år men slutar med tvåsiffrigt."

  • Han förväntar sig att S&P 500 kommer att lägga till 11% till 5 100 och identifierar tre drivande faktorer som sannolikt kommer att hjälpa dessa utsikter.

  • Energi-, FAANG- och hälsovårdsaktier är hans toppval för en stor uppgång 2022.

S&P 500 stängde 1,78% högre på onsdagen då den bredare amerikanska börsen steg efter en avmattning på måndagen.

Även om uppgångarna bidrar till ett i stort sett bra år där index har stigit 23,78% hittills och 26,09% under det senaste året, har försäljningar bromsat under vad som traditionellt skulle vara ett rally i slutet av året, med S&P 500 ned -0,88% under den senaste månaden.

S&P 500 kommer att lägga till 11% 2022

Många analytiker förväntar sig ett nytt momentum under 2022 för att pressa S&P 500 högre, med den huvudsakliga omvägen troligen under första halvåret.

Tom Lee, forskningschef på Fundstrat Global Advisors, säger att 2022 kommer att se rekorduppgångar för aktier. Han sa till CNBC:s "Fast Money" att han förväntar sig en ökning på minst 11% till 5 100 vid årets slut.

Enligt Lee borde de tvåsiffriga uppgångarna se S&P 500 posta ett fjärde år i rad i grönt. Investeraren säger dock att de förväntade vinsterna till stor del kommer efter ett svårt första halvår.

Han identifierar några av de faktorer som han säger kan påverka marknaden under det första halvåret av året som svårigheter relaterade till fel i leveranskedjan, effekterna av dessa på BNP-tillväxt och inflationsuppfattningar och potentiella bakslag relaterade till Covid-19.

Fundstrat-forskaren ser också att Feds åtstramning ger ett lyft först mitten av 2022, med marknader som förblir nervösa innan dess trots Feds hökaktiga ton.

Lee säger att en lättnad i januari är möjlig, vilket hjälper några av de aktier som tappade 20%, 30% eller mer. Han lyfter fram de bästa valen för 2022 som energi-, hälsovårds- och FAANG-aktier.

"Jag tror att det kommer att vara vettigt att marknaderna under den första halvan är oförändrade eller nere, men under den andra halvan får vi ett ganska traditionellt rally på haussemarknaden", sa han till CNBC.

Bland haussefaktorer som sannolikt kommer att utlösa ett riskrally kommer att vara ekonomisk tillväxt tillsammans med en planare inflation och normalisering i försörjningskedjan.

Han förutser också en gyckel andra halvan av året med tanke på marknadsvolatiliteten relaterad till resultatet av det amerikanska mellanårsvalet. En annan faktor kommer "garanterat" att vara TINA, noterade han, med aktier så attraktiva att investerare inte kommer att se något annat alternativ.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto