Home > S&P 500 stärks men för tidigt att sänka garden

S&P 500 stärks men för tidigt att sänka garden

Så här skrev jag igår den 1 december: Tar sig indexet över måndagens högsta och stänger där ökar chanserna åter för en uppgång mot årshögsta. Punkteras 1173 kan det gå fort ner mot 1134. Men så länge inte motsatsen bevisats (stöden håller) navigerar jag för att indexet skall fortsätta uppåt efter denna konsolidering. Bevaka däremot de stöd- och motstånd jag serverar nedan.

Teknisk analys S&P 500: Öppningen med ett gap och sedan lite dragkamp kring 1200. När även denna nivå bröts bar det upp till 1208 men där tog det stopp och efter halvtid rörde sig indexet endast några få punkter upp och ner. Stängningen på 1206,07 innebar en uppgång på 1,64 procent. Totalt omsattes 3,6 miljarder aktier vilket var den högsta nivån på över en månad och 10 procent över tremånaderssnittet. Nasdaq steg 2,01 procent och vi har allt tydligare sett de sista veckorna att placerarkollektivet sökt risk.

När S&P 500 öppnade med ett gap igår skapas ett stödområde mellan tisdagens stängning och gårdagens öppning. Så länge detta området inte punkteras förstärks det positiva sentimentet och de som blankat för nedgång tvingas stänga sina positioner och förstärker uppgången. Igår tog sig kursen förbi de senaste två veckornas högsta nivåer vilket är ett styrkebesked. Gårdagens kursstapeln öppnade upp och fortsatte i princip att stiga oavbrutet till stängningen. Endast en liten svans bildades på ovansidan som ett tecken på att en liten del passade på att ta hem lite vinster på slutet. Även om de senaste dagarnas utseende är en tydlig vändningsformation behöver uppgången bekräftas genom ytterligare dagsstängningar ovanför gårdagens stängningsnivå.

I och med gårdagens kraftiga uppgång är nu alla fyra medelvärden sorterade i rätt ordning med kursstaplarna ovanför, den starkaste av trender, även om avståndet till MA-20 fortfarande är litet och kan förändras snabbt. Det sekundärmotstånd som passerades vid 1200 och som stärker det positiva sentimentet när det passeras, fungerar nu som ett sekundärt stöd. Primärt är det fortfarande stödnivån vid 1173 och motståndet via årshögsta 1227 som kommer att avgöra den medellånga riktningen.

De stöd- och motsåndslinjer som jag markerat de senaste veckorna i dagsmomentum (RSI-14) håller fortfarande och ”kartan” som jag markerat i en vecka stämmer fortfarande. Nu återstår att se om det blir någon vändning ner vid 60-nivån eller om uppgångstakten förstärks genom ett utbrott. Det kan säkert bli några vändningar till innan vi får se ett test av årshögstanivån vid 1227. MACD indikerar fortfarande sälj men gårdagens kraftiga uppgång vid nollinjen kan vara en vändning och då kommer MACD inom några dagar att bryta upp i köp.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med 9,26 procentenheter till 21,36 vilket innebär att index är nere på en nivå som medgör fortsatta uppgångar (se den infällda bilden över VIX). Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som i förrgår skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köpa putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt men det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus från det tidigare positiva sentimentet och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner och den implicita volatiliteten stiger och skapar ännu mer oro. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 16,5 och 22,5 vilket minskar skälen att skydda positioner och möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar, det är då det är som störst risk för en vändning.

Sammanfattning: I och med att indexet tog sig över högstanivåer för de senaste två veckorna har chanserna stigit för ett nytt test av årshögsta vid 1227. Det gäller dock att inte slappna av och tro att allt är frid och fröjd. Lika snabbt som teflonminnet hos placerarkollektivet tränger undan obehagligheter när det kommer positiva signaler i samband med stödnivåer, lika snabbt stärks säljarna när det närmar sig kritiska motstånd. Efter halvtid igår var det sidledes och avvaktande, vilket inte är bra om det fortsätter när torsdagen inleds. Faller index under 50% nivån på gårdagens kursstapel vid 1195 stärker det säljarna och då är det viktigt att 1192-stödet håller för att inte åter pressas ner mot 1173-nivån.

Motstånd: 1214 / 1220 / 1227 / 1242 / 1263
Stöd: 1195-1192 / 1179 / 1173 / 1158 / 1137

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
UppgångMINILONG SP500 Q med en hävstång kring 8,58 och en stop loss på 1099,00.
NedgångMINISHRT SP500 G med en hävstång kring 10,92 och en stop loss på 1277,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.