Home > S&P 500 utmanar årshögsta idag

S&P 500 utmanar årshögsta idag

Så här skrev jag i fredags den 6 december: Efter två dagar i rad med kraftigt stigande kurser kan köparna behöva vila sig och kanske ta hem lite vinster, vilket kan skapa utrymme för en mindre rekyl. Så länge inte årshögsta 1227 bryts eller stödet 1173 punkteras bevakar vi de stöd- och motståndsområden jag presenterar nedan. Tar sig indexet redan idag upp över 1227 är det ett riktigt styrkebesked.

Teknisk analys S&P 500: Jag förvarnade i fredags morse för att köparna skulle behöva vila innan nästa attack mot 1227 och att det kunde ske genom en liten rekyl eller en konsolidering. I fredags öppnade indexet svagt nedåt efter sämre sysselsättningsstatistik än väntat och rörde sig därefter sidledes fram till kl 20:00 (svensk tid) då köparna kom tillbaks och såg till att stängningen blev positiv. Slutkursen 1224,71 motsvarade en måttlig uppgång på 0,26 procent. Omsättningen var lägre än de senaste dagarna och 10 procent lägre än snittet.

Det var tredje dagen i rad som köparna dominerade det mesta av handelsdagarna. Nu återstår att se om köparna har kraft kvar att bryta igenom 1227 som det är precis en månad sedan senaste försöket. Fram till dess är det bara att avvakta. Skulle inte köparna lyckas kommer säljarna försöka ta sig tillbaks i matchen, men nivån 1200 behöver punkteras för att de åter skall ta kommandot.

Trots de senaste tre dagarnas uppgång har egentligen inte så mycket skett ur ett tekniskt perspektiv. Det mesta pekar på att vi kommer att få se ett utbrott uppåt, men frågan är snarare om det sker nu eller om köparna behöver ytterligare en uppladdning. Alla trender (som jag bevakar) pekar uppåt och är sorterade i rätt ordning och då är det mitt jobb att vara positiv till utvecklingen.

MACD var nere och vände vid nollinjen som utgör ett stöd och därifrån fick vi en vändning uppåt och en köpsignal genererades i och med onsdagens kraftiga uppgång. Dagsmomentum (RSI-14) noteras i 63 och pekar uppåt.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med ytterligare 7 procentenheter till 18,01 vilket innebär att index är nere på en nivå som ger utrymme för fortsatta uppgångar. Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som för en vecka sedan skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köper putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt och det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus bort från det nuvarande positiva sentimentet och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 17,5 och 22,5 vilket möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar. Vi vet sedan tidigare att vändningarna kommer när placerarkollektivet är som mest optimistiska.

Dollarn har varit nere och vänt på ett stöd och har de senaste dagarna bildat högre bottnar. USD/SEK noteras nu på morgonen i 6,82 men ser ut att kunna fortsätta nedåt, vilket stärker förutstättningarna för ett utbrottsförsök.

Sammanfattning: Dagens utvecklingen hänger på om indexet tar sig upp genom 1227 eller om säljarna stärks vid denna nivå. Även om veckan skulle inledas med en mindre rekyl talar det mesta för att ”buy the dip”-handlarna kommer tillbaks innan 1200-nivån punkteras.

Motstånd: 1227-1228 / 1231 / 1240 / 1249 / 1262
Stöd: 1220 / 1214 / 1205 / 1200 / 1196

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 7,63 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 13,42 och en stop loss på 1277,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.