Home > S&P 500 vänder upp – ”det kommer positiva nyheter”

S&P 500 vänder upp – ”det kommer positiva nyheter”

Så här skrev jag igår den 23 november: Så länge indexet konsoliderar mellan 1227 och 1173 skall vi vara beredda på tvära och stora kast. Jag brukar kalla denna typ av veckor för jojoliknande och när man studerar indexet ser det ut som om någon spelar ”plockepinn”. Jag räknar med att stöd- och motståndsnivåerna håller och att indexet fortsätter att söka sig upp längs golvet i den stigande kanalen. En öppning nedåt där köparna stärks vid någon av de närmaste stödnivåerna och stängningen i närheten av öppningen är mitt tips inför tisdagen.

Teknisk analys S&P 500: Igår (och många gånger tidigare) skrev jag att vi skall vara beredda på tvära kast vid denna typ av konsolideringar. Trots de signaler om en vändning nedåt som tornat upp sig hade jag kanske inte väntat mig ett så kraftigt nedställ som igår. Indexet öppnade nästan 20 punkter lägre än tisdagens stängning men nedstället avtog i takt med att 1180-nivån närmade sig efter en halvtimmes handel. Därefter vidtog en sidledes handel. Stängningen på 1180,73 motsvarade en nedgång på 1,43 procent. Totalt omsattes 3,2 miljarder aktier, vilket var mer än både i måndags och fredags men 4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Oron för Irland och i förlängningen hela euro-samarbetet, tillsammans med frågetecknen kring de kinesiska åtstramningarna och oroligheterna mellan Nord- och Sydkorea låg som en våt filt över världens marknader igår.

Gårdagens kursstapel punkterade golvet i den kortare stigande kanalen, men höll sig hela tiden ovanför stödet 1173, idag återstår att se om utbrottet bekräftas eller om indexet åter tar sig in i kanalen. Vi ser nu tecken på att indexet samlar kraft för ett utbrott, som jag fortfarande ser störst förutsättningar för att det kommer att ske uppåt.

Trendmässigt befinner sig indexet fortfarande i en positiv trend även om uppgångstakten är på väg att avta. Så länge 1173 på nedsidan och 1227 på ovansidan håller emot skall vi vara beredda på tvära kast och jojoliknande rörelser.

På ovansidan är det närmast 1200 punkter och det korta medelvärdet MA-20 som skall passeras för att det positiva sentimentet skall återupptas. Jag navigerar fortfarande för att årshögstanivån 1227 kommer att passeras men om det blir denna veckan, under december eller i början av nästa år har jag ingen uppfattning om.

Studerar vi utveckling i samband med Thanksgiving kan vi notera att de år som vi haft nedgångar inför helgen har det blivit en katalysator för uppgång. Denna gång sammanfaller det med tangeringen av flera stöd och bra förutsättningar för att månadsskifteseffekten skall ge bränsle för en vändning uppåt. Skulle det istället visa sig att stödet 1173 punkteras, ja då befinner sig indexet under både MA-20 och MA-50 och vi kommer att få en ny lägre botten (en fallande kortare trendkanal).

Dagsmomentum (RSI-14) har den senaste tiden pekat ut stöd- och motståndsnivåer på ett förträffligt sätt. Nu kan vi få en fortsatt sidledes rörelse i den neutrala zonen, tills någon av nivåerna 60 eller 40 passeras. Följs kartan kommer det en vändning uppåt idag eller imorgon som kan stärka tesen för en uppgång innan helgen. Punkteras däremot den nedre svarta linjen ökar risken för en fortsatt nedgång. MACD indikerar fortfarande sälj men närmar sig nollinjen som utgör ett stöd, konvergensen mellan histogrammet och prisgrafen indikerar en stundande vändning upp eller en lugnare nedgångstakt.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg igår med hela 12,3 procentenheter till 20,63. Trots den stora uppgången anser jag att det fortfarande korrelerar bra med motsvarande kursrörelser. Nivån medger fortfarande utrymme för fortsatta uppgångar. Fortsätter VIX upp över 22,5 där vi hittar ett första motstånd kan 25 och 30 snabbt överskugga den positiva sentimentet. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungt och optimismen spirar. Om indexet istället stiger snabbt och då är jag mer intresserad av hur fort uppgången sker i förhållande till en börsnedgång, då skall vi börja dra öronen åt oss redan vid 25-nivån. Mycket av utvecklingen hänger på dollarn som även den noteras i en konsolidering mellan (i svenska kronor) 7,00 och 6,80. Idag på morgonen noteras USD/SEK i 6,96 kronor. Som vanligt gäller att hålla garden som högst när allt ”känns som bäst”, det är då faran för motgångar är som störst.

Sammanfattning: Trots den kraftiga nedgången igår, tilltog inte volymerna. VIX reagerade ”sunt” och mitt tips är att vi i samband med nuvarande- eller 1173-nivån kommer att ”se en del positiva nyheter”och en vändning uppåt. Det är inte slumpen som gör att nyheterna börjar tolkas positivt vid 1173-1180 nivån, men det utvecklar jag någon annan gång. Säljarna såg inte ut att ha tillräckligt med krut för att pressa indexet mycket längre just nu och då kommer köparna att stärkas inför den stundande helgen. Inför dagen kan vi få en uppstuds mot MA-20, som om det passeras stärker sentimentet.

Motstånd: 1190 / 1200-1203 / 1214 / 1227-1230 / 1237
Stöd: 1173 / 1168 / 1160 / 1152 / 1137

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 Q med en hävstång kring 10,29 och en stop loss på 1099,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 G med en hävstång kring 8,58 och en stop loss på 1277,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto