Home > S&P 500 vecka 12

S&P 500 vecka 12

S&P 500 ligger i en uppåtgående trend men vi har med råge nått upp till vårt målområde för denna uppgång. Skulle uppgången brytas finns det en betydande risk för en avsevärt mer volatil utveckling än den vi nu vant oss vid. Därför rekommenderar vi försiktighet med stora positioner för uppgång i S&P 500. 

Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 gick förra veckan upp med drygt 2% och är, beräknat på gårdagens stängnings indexvärde 1 400,39, upp med 11% i år. S&P 500 bröt därmed också över motståndet vid 1 378.

S&P 500 fick då en köpsignal som tog ut den tidigare säljsignalen indexet fick den 6 mars. Även vår stop loss för blankade positioner i indexet utlöstes då.

Styrkan i börsuppgången kan dock snart komma att testas. Till exempel får vi nu se hur den amerikanska aktiemarknaden klarar den förnyade oron för Kinas ekonomiska utveckling. Bränslepriserna höjs i Kina och Gruvbolaget BHP Billiton uppger att Kinas stålproduktion bromsar in.

Kommer detta dämpa börsoptimismen eller är det berömda glaset fortfarande halvfullt?

Det kan bli trångt i dörren om börshumöret skulle komma att ändras nu när ”alla” tidigare varit så optimistiska, förvaltarna ligger med historiskt höga aktieandelar i sina portföljer och analytikerna tävlat om vem som kan ha högst riktkurs på Apple.

Får vi nu ett trendbrott är risken därför stor att marknaden kommer bli betydligt mer volatil än vi vant oss vid den senaste tiden.

Därför vill vi rekommendera försiktighet med att ta allt för stora positioner för uppgång på den amerikanska aktiemarknaden och använda så tajta stop losser som ens strategi tillåter.

Den korta trenden för S&P 500 uppåtriktad medan den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är endast svagt uppåtriktad.

Stochastic-indikatorn som tidigare haft en negativ divergens gentemot indexutvecklingen har fått förnyad kraft. I och för sig indikerar Stochastic att indexet är överköpt, men det kan indexet vara en längre tid om trenden skulle fortsätta att vara stark. Även MacD-indikatorn har slagit om och visar på styrka.

S&P 500 har genom sin uppgång mer än väl kommit upp i vårt målområde kring 1 300 som vi siktat på en längre tid. Vi är därför vaksamma på om indexet skulle få reversalsignaler, trendbrott eller andra säljsignaler.

Vi bedömer att risk-reward förhållandet för investeringar i amerikanska aktiemarknaden för närvarande inte är så gynnsamt. Uppsidan är inte så stor jämfört med risken helt enkelt.

S&P 500 har nu en uppåtgående trendlinje som ger stöd vid ca 1 400. Bryts trendlinjen bör vi kunna få se ett test av de viktiga stödnivåerna kring 1 370-1 378.

Skulle även dessa stödnivåer vid 1 370-1 378 forceras får vi tydligare säljsignaler. Risken är då också stor att volatiliteten i marknaden ökar betydligt. Vi har sedan ett stödområde kring ca 1 333-1 340, men troligtvis ska indexet i så fall ner och testa 1 295-1 300 stödområdet.

Vi rekommenderar därför att iakttaga försiktighet om man tar positioner för uppgång i S&P 500. Köp mindre positioner med tajt stop loss. Är man försiktig sätter man stop lossen till om indexet stänger under 1 398. Alternativt kan man använda en stängning under 1 368 som stop.

Skulle S&P 500 stänga under 1 370 får vi en säljsignal som man kan blanka indexet på. Sikta på ca 1 300. Stop loss om indexet stänger över 1 381. Flytta ner stop lossen allteftersom positionen visar vinst.

S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.