Home > S&P 500 vecka 14

S&P 500 vecka 14

S&P 500 ligger i en uppåttrend. Det finns dock varningsignaler om att trendens styrka håller på att mattas. Vi vill därför rekommendera viss försiktighet med stora innehav för uppgång på S&P 500. 

S&P 500 verkar ligga stabilt i sin uppåttrend. Indexet som förra veckan gick upp med nästan 1% har i år gått upp med nära 13%, räknat på gårdagens stängning på 1 419,04. Den långa trenden för S&P 500, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är uppåtriktad och likaså den kortsiktiga trenden.

På vägen uppåt stöter S&P 500 på visst motstånd vid ca 1 430-1 440 där det finns gamla motståndsnivåer från 2007-2008. Vi får nu kanske se om de kommer att orsaka några problem för indexet.

Det finns dock även andra anledningar till att vara lite försiktig med stora exponeringar för uppgång i S&P 500. VIX-indexet som är på mycket låga nivåer visar på att placerarna diskonterar en odramatisk kursutveckling, det är dålig bredd på uppgången och det kan finnas inslag av windowdressing inför kvartalsskiftet som var i helgen.

Så kallad Window Dresing är när förvaltare köper den senaste periodens vinnaraktier (exempelvis Apple) för att det ska se bra ut inför att de ska publicera sina egna delårsrapporter.

S&P 500 har dessutom nu fått varningssignaler på att uppåttrenden tappar i styrka genom att Stochastic-indikatorn börjat visa en tydlig negativ divergens jämfört med indexutvecklingen. Negativ divergens är när själva indexet når nya toppar på allt högre och högre nivåer men där indikatorn iställer får nya toppar på allt lägre nivåer.

En negativa divergensen är emellertid ingen säljsignal i sig själv med det förstärker signalvärdet i de eventuella säljsignaler man får i kursdiagrammet. Det är också en tydlig varningssignal om att uppåtrenden börjar tappa i styrka.

Skulle S&P 500 nu få några tydligare reversalformationer eller gå under viktiga stödnivåer ska vi alltså ta det på lite större allvar nu när Stochastic visar en negativ divergens.

Viktiga horisontella stödnivåer har S&P 500 vid ca 1 387 och 1 378. Dessutom har indexet en uppåtgående trendlinje som ger stöd strax under 1 400.

Stänger S&P 500 under dessa nivåer, särkilt om då om indexet går under 1 378, ger det tydliga säljsignaler. Det ser i så fall ut som om att S&P 500 ska ner och testa stödet vid ca 1 340 och troligen också det vid ca 1 295.

Vi rekommenderar därför att man iakttar viss försiktighet med stora positioner för uppgång i S&P 500. Marknaden riskerar också att bli betydligt mer volatil om S&P 500 skulle få säljsignaler. För innehav i S&P 500 föreslår vi en stop loss om indexet stänger under 1 374.

S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.