Home > Analys: S&P 500 vecka 17

Analys: S&P 500 vecka 17

S&P 500 har tidigare fått säljsignaler och vi bedömer risken som stor att indexet ska gå ner till minst ca 1 300 förr eller senare. Vi rekommenderar därför att man använder eventuella uppåtrekyler till att sälja eller blanka S&P 500.

Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 gick förra veckan upp med marginella 0,6% och har därmed gått upp med 9,6% i år.

S&P 500, som i skrivande stund står i 1 378,53, har dock den senaste tiden fått en hel del säljsignaler och även visat andra svaghetstecken. Aktiemarknaden har också kommit in en mer volatilfas vilket gör att vi kan förvänta oss tvära kast både uppåt och nedåt på S&P 500.

Vi är också mitt i rapportsäsongen vilket också bidrar till att enskilda aktier kan röra sig kraftigt. I morgon efter börsens stängning kommer till exempel Apple med sin rapport vilket kan påverka börshumöret en hel del. Se också vår analys av Apple den 17 april.

I och med dagens dåliga inköpschefsindex från Tyskland och de svaga börserna i omvärlden lär S&P 500 troligen börja veckan med en ordentlig nedgång. Vi får nu se om indexet kommer att testa stödnivåerna vid 1 357-1 363 och 1 340.

Vi har sedan en tid siktat på att S&P 500 ska ner och testa 1 340 och troligen också stödnivån vid 1 295. Vi kan tyvärr inte heller utesluta att indexet ska ner ännu mer, men det får bli en senare fråga.

För att få några tydligare köpsignaler måste S&P 500 stänga över motståndet vid 1 393 men kanske framför allt det vid 1 422. Vi bedömer emellertid att det blir relativt svårt för S&P 500 att gå över dessa nivåer den närmaste tiden.

Den långa trenden för S&P 500, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är i och för sig uppåtriktad, men den korta trenden är nedåtriktad.

Stochastic- och MacD-indikatorerna motsäger inte heller att risken är stor på nedsidan för S&P 500. Stochastic visade till exempel på att den tidigare uppåtgående trenden var kraftigt försvagad i sin slutfas. Detta genom den tydliga negativa divergensen gentemot själva indexets utveckling.

Vi fortsätter därför att rekommendera att man blankar S&P 500 på eventuella uppåtrekyler. Särskilt då om S&P 500 kommer i närheten av någon av sina motståndsnivåer. Sikta på en nedgång till 1 340 i första hand och ca 1 300 i andra hand. Stop loss om S&P 500 stänger över 1 422. Flytta ner stop lossen allteftersom positionen visar vinst.

Då S&P 500 troligen kommer att fortsätta vara volatilt och svänga en hel del både upp och ner, öppnar det upp för många fina tradingtillfällen för den aktive placeraren.

Agerar man med kortsiktiga strategier kan det därför vara idé att ta hem vinsten då och då på korta positioner. Sedan kan man gå kort igen på uppåtrekyler i marknaden.

 S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.