Home > S&P 500 vecka 48

S&P 500 vecka 48

USA börsens S&P 500-index har fått säljsignaler och ligger nu i nedåtgående trender. Marknaden är dock översåld så vi kan få en fortsatt uppåtrekyl inom den nedåtgående trenden.

S&P 500 hade synnerligen dålig utveckling förra veckan där alla dagarna slutade på minus och indexet till slut var ner med hela -4,7%. Måndagens uppgång på hela 2,9% kom därför från ett väldigt översålt läge och vi får nu se om vi får någon uppföljning på denna rörelse.

Man har försökt förklara måndagens stora rörelse med en bra detaljhandelsförsäljning under fredagens ”black friday” i USA och ökade förhoppningar om att europas skuldkris skulle lösas, men troligen berodde styrkan i uppgången helt enkelt på att för många låg med för stora korta positioner som de inte vågade ha kvar.

Trenderna på indexet är dock enligt våra indikatorer fortfarande nedåtriktade både avseende den korta och långa trenden.

När S&P 500 stängde under 1190 den 22 november fick indexet en säljsignal. Vi siktar nu på en nedgång till minst stödnivån kring 1120. Under den stödnivån har vi också en stödnivå på ca 1100 och ca 1075. Indexet är emellertid fortfarande relativt översålt vilket gör att vi förväntar oss en fortsatt uppåtrekyl inom den nedåtgående trenden.

Därför vill vi gärna ha upp marknaden lite närmare motståndsnivån kring 1220 innan vi rekommenderar blankning. Vi får då också ett bättre förhållande mellan risk och möjlighet, det så kallade risk-reward förhållandet. Blankar man indexet så rekommenderar vi en stop loss om indexet stänger över 1225.

S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Historiskt sett så borde vi trots allt detta kunna ha en god chans till en bra avslutning på börsåret. Året innan presidentval i USA brukar nämligen alltid börsen gå upp. För att göra det så måste S&P 500 från nuvarande läge och till och med årsskiftet, gå upp med minst 5,2% . I och för sig behöver det ena inte utesluta det andra. Vi är som bekant sedan i somras inne i en väldigt volatil börsperiod.

Vi skulle därför på drygt en månad lätt kunna hinna med både en uppgång till ca 1220, en nedgång till ca 1120-1075 och därefter en stark avslutning på året…

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto