Home > S&P 500 vecka 49

S&P 500 vecka 49

S&P 500 ligger efter en stark börsvecka strax under flera motståndsnivåer. I och med att indexet dessutom börjar bli överköpt är vi försiktiga till den närmaste tidens börsutveckling.

S&P 500 gick förra veckan upp med hela 5,7%. Indexet som nu ligger på 1257 har i år gått upp med 1,5 %. Vi skrev förra veckan att år innan presidentval i USA så brukar alltid börsen sluta på plus men att den då behövde gå upp med över 5% för att komma över nollstrecket.

Ja, och i detta volatila börsklimat så ordnade börsen till det på mindre än en vecka. Börsen fick förra veckan god draghjälp till detta av Fed och fem centralbanker som beslutade om att underlätta för banker att låna USD dollar samt av Kinas centralbank som sänkte reservkraven för landets banker.

På medellångsikt får denna typ av åtgärder stor effekt på de finansiella marknaderna. Risken är emellertid att man skapar ett kraftigt bearmarket rally, som i och för sig kan pågå under flera månader, men som lockar in allmänheten i aktier igen och detta kanske inför nya stora börsnedgångar.

Vi rekommenderar därför att man tar relativt försiktiga positioner när man köper för uppgång samt att man är extra noga med sina stop losser.

Den långa trenden för S&P 500 är fortfarande nedåtriktad och medan den korta trenden, som vi definierar som lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är neutral.

S&P 500 passerade förra veckan, från sitt översålda läge, både motstånden vid 1220 och vår stop loss nivå för blankningar på 1225. Indexet har nu strax ovanför nuvarande läge ett antal motståndsnivåer mellan ca 1266 och ca 1295. Stochastic är dessutom på en hög nivå vilket visar på att indexet är relativt överköpt.

Vi får nu se om vi får en nedåtrekyl eller inte. Kommer ingen nedåtrekyl av någon större storlek kan det stressa de aktörer som inte är har så hög aktieandel i sina portföljer att kliva in i marknaden igen. I så fall kan vi få se ett genombrott av motstånden, men det naturliga vore nu om vi kom ned till iallfall stödnivåerna kring 1220. Under det så har vi också stödnivån 1158 att bevaka.

Går S&P 500 över 1295 siktar vi på en uppgång till ca 1370. Då kan man köpa indexet med stop loss på 1255. Skulle indexet istället gå under stödet vid 1158 siktar vi återigen på en nedgång till stödnivåerna kring 1100-1075. Blankar man då rekommenderar vi en stop loss på 1185.

S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.