Home > S&P 500 vecka 5

S&P 500 vecka 5

S&P 500 ligger i en kortsiktigt uppåtgående trend. Indexet har stödnivåer kring 1 295-1 300, men vi siktar på att indexet går upp till motståndsområdet vid 1 370 de närmaste veckorna.

Den amerikanska börsen är, såsom den svenska, mitt inne i en bolagsrapportperiod. Rapporterna har ofta legat under förväntansbilden, men storbolagsindexet S&P 500 har än så länge har tagit det hela med ro. Marknaden har också påverkats av förhandlingarna kring den grekiska skuldnedskrivningen men utan att reagera särskilt mycket.

Marknadspsykologin skiljer sig alltså markant från den vi hade i höstas. Då var glaset halvtomt, nu är det istället halvfullt.

S&P 500 befinner sig i en uppåtgående trend när vi ser på de kortsiktiga rörelserna. Den långa trenden, definierat som lutningen på 200dagars medeltalskurvan har ännu inte vänt uppåt. Indexet, som förra veckan stod stilla, har i år gått upp med med 4,4% och ser också ut att vilja fortsätta sin uppåtgående kortsiktiga trend. 

 S&P 500 stängde till exempel i går en bit upp från sitt dagslägstanivå och fick då en så kallad svans i candelstickdiagrammet. Vi har haft ett antal sådana de senaste veckorna och det är tecken på att det är köparna som har övertaget i marknaden.

Stochastic-indikatorn ligger på höga nivåer och är dessutom nedåtgående, så den visar i och för sig att indexet är överköpt och att det kan vara risk för nedåtrekyler. Ett värdepapper eller ett index kan emellertid vara överköpt under en överraskande lång tid om det befinner sig i en starkt trend. Så det behöver inte betyda att indexet nu nödvändigtvis står inför en omedelbar nedgång.

Tvärtom så bedömmer vi det som att indexet har goda möjligheter att komma upp i vårt målområde kring 1 370 inom de närmaste veckorna. Eventuella rekyler i S&P 500 ser vi därför som köptillfällen.

S&P 500, som i skrivande stund ligger på 1 313, har stödområden kring 1 295-1 300 pch 1 248. Skulle S&P 500 stänga under dessa stödnivåer får vi visserligen en varningssignal om svaghet i marknaden, men det är först om indexet skulle stänga under stödnivån vid 1 200 som vi får allvarligare säljsignaler.

Vårt strategiförslag är därför som tidigare att köpa S&P 500 på de eventuella nedåtrekyler som bildas, om man nu inte redan köpt på de köpsignaler som tidigare givits. Sikta på ca 1 370. Stop loss om indexet stänger under 1 247, eller 1 295 om man vill vara mer försiktig. Flytta upp stop lossen allteftersom indexet går upp.

Skulle vi bli utstoppade siktar vi in oss på att köpa en ny position för uppgång vid stödnivåerna kring 1 200-1 220. Stop loss om indexet stänger under 1 200.

Det är också först om S&P 500, mot förmodan, skulle stänga under 1 200 som vi får några kraftiga säljsignaler. I så fall rekommenderar vi att man blankar indexet. Sikta på 1 075-1 100.

S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.