Home > S&P 500 vecka 51

S&P 500 vecka 51

Det amerikanska S&P 500 indexet har under året haft en svag utveckling på -2,2% vilket dock är betydligt bättre än för svenska OMXS30 med sina -18,3%. År innan presidentval brukar dock alltid USA-börsen gå upp så nu krävs en stark avslutning på året för att inte bryta denna tradition.

Kanske kan dagens överraskande starka siffror över bostadsbyggandet i USA under november bidra till en vändning uppåt på USA-börserna? Bostadsbyggandet ses av många bedömmare som en av de riktigt starka motorerna i amerikansk ekonomi. Denna vecka har ECB också börjat med så kallade superrepor där europas banker kan låna mer eller mindre obegränsat med euro av ECB som dessutom accepterar sämre säkerheter som pant. Detta ger en likviditetsskjuts i systemet som med tiden skulle kunna bidra till ett bättre börsklimat även i USA.

Analyserar vi S&P 500 med hjälp av teknisk analys ser vi att den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är svagt nedåtriktad. Den korta trenden är oregelbunden. Efter den senaste dryga veckans nedgång är indexet inte längre överköpt utan har kommit ner till mer neutrala nivåer enligt Stochastic indikatorn.

Man ser också att S&P 500 ligger och konsoliderar i en triangelliknande formation med taknivå vid ca 1260 och en bottennivå kring 1190. När vi får ett utbrott ur denna triangel räknar vi med en större rörelse i utbrottets riktning.

Kortsiktigt har vi ett motstånd vid ca 1230 att ta hänsyn till, men bryter vi över motståndet vid 1260-1266 får vi en kraftig köpsignal. Sedan har vi i och för sig en viktig motståndsnivå vid ca 1295, men får vi köpsignalen så siktar vi på en uppgång till årshögsta nivåerna kring 1370.

Skulle S&P 500 istället gå under den uppåtgående trendlinjen vid 1190 får vi en säljsignal. Då finns det risk att indexet ska ner till inte bara stödnivån vid ca 1158 utan även till stödnivåerna kring 1 075-1 120.

Vi får nu se om vi får något test av motstånden vid 1260 nivån eller inte, men mycket talar för att vi kan få ett sedvanligt januarirally.

Vi reviderar inte vårt strategi förslag från förra veckan att om S&P 500 stänger över 1266 så kan man köpa indexet. Sikta på en uppgång till ca 1370. Stop loss på 1214. Flytta upp stop lossen allteftersom positionen visar vinst.

Skulle indexet istället gå under stödet vid 1158 siktar vi på en nedgång till stödnivåerna kring 1120-1075. Blankar man då rekommenderar vi en stop loss på 1185. Flytta även här stop lossen allteftersom positionen visar vinst.

S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.