Home > S&P 500 vecka 9

S&P 500 vecka 9

S&P 500 som ligger i en kortsiktig uppåttrend har sedan en tid visat svaghetstecken som indikerar att uppåtrenden tappar i styrka. Då S&P 500 dessutom kommit upp i vårt målområde kring 1 370 så  har vi hög vaksamhet inför eventuella vändnings signaler i indexet.

S&P 500, storbolagsindexet i USA, hade förra veckan en oregelbunden utveckling. Indexet är upp 8,8% hittills i år beräknat på gårdagens indexvärde på 1 367.92. USA-marknaden har haft en stark utveckling de senaste månaderna.

S&P 500 har bland annat fått stöd av bättre än väntad makrostatistik, senast i går kom siffror om att antal nya kontrakt om köp av befintliga bostäder var högre än förväntat, och av att stödpaketen till Grekland verkar gå igenom.

Däremot har bedömmare oroats över att det inte varit en särskild bred uppgång på USA-börserna utan det har istället varit ett fåtal bolag som exempelvis Apple som dragit upp olika marknadsindex.

Vi har för S&P 500 siktat på en uppgång till ca 1 370 de senaste månaderna. I och med att indexet nu varit inne i vårt målområde så är vi extra uppmärksamma på eventuella vändningssignaler och trendbrott på indexet.

Under gårdagen var S&P 500 uppe på ca 1 372 som högst och vi kan förvänta oss nya försök av marknaden att försöka etablera sig över 1 370. Vi bedömmer dock risken som relativt hög att marknaden inte orkar hålla sig kvar över den nivån under någon längre tid.

Den korta trenden, defirnierad som lutningnen på 20 dagars medeltalskurvan har varit uppåtriktad de senaste månaderna. Däremot har inte den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, ännu orkat vända uppåt mer än marginellt. Detta ser vi som ett svaghetstecken i marknaden.

Ett annat svaghetstecken är att vi har en negativ divergens i Stochastic-indikatorn. Indexet fortsätter uppåt till allt högre toppar medan indikatorn istället får toppar på allt lägre nivåer.

Denna negativa divergens är en tydlig varningssignal om att uppåttrendens styrka håller på att avta. Skulle vi nu få säljsignaler i S&P 500-indexet så förstärks signalvärdet i dessa på grund av denna divergens.

S&P 500 har en stödnivå redan vid ca 1 350 och sedan vid ca 1 333-1 340. Lite längre ned har indexet också viktiga stödnivåer vid ca 1 295 och ca 1 267. Skulle S&P 500 bryta ner och om marknaden då också skulle bli betydligt mer volatil än vi nu vant oss vid så finns det en hög risk att även stödnivån ända nere vid ca 1 075 kommer att testas.

Vi vill dock betona att S&P 500 ännu inte fått några säljsignaler och att uppåttrenden är fortfarande intakt. Däremot så vill vi gärna rekommendera att man ökar sin vaksamhet och höjer sina stop losser på innehav så långt upp som ens strategi tillåter.

Vi rekommendar att på S&P 500-innehav ha en stop loss om indexet stänger under 1 333. Vill man vara extra försiktig så sätter man sin stop loss till om S&P 500 stänger redan under 1 350.

S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.