Home > S&P 500 vid stödet av flaggliknande formation

S&P 500 vid stödet av flaggliknande formation

De amerikanska indexen har trendat ner den senaste månaden i flaggliknande formationer. I diagrammet nedan kan vi se att Nasdaqs kompositindex har haft en lite bättre utveckling den senaste tiden. När Nasdaq ökar mer i förhållande till de övriga amerikanska börserna tolkar jag det som att investerarnas riskaptit har ökat.

Om det inte sker några framsteg med att höja skuldtaket i USA snart så kommer det bli konsekvenser, varnade Moodys på torsdagen. Trots detta noterade de amerikanska börserna inga större förändringar under torsdagens handel, utan gick i stort sidledes i väntan på fredagens sysselsättningsstatistik. En fallande dollar gav även bränsle till aktiemarknaden.

S&P500 -  DJIA -  COMP - VIX
S&P500 - DJIA - COMP - VIX

VIX-index som visas i diagrammet ovan mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner. Index har ökat de senaste dagarna och noteras på 18,09. Detta innebär att investerarna anser att risken för ökad volatilitet har ökat. Således är index långt ifrån 30-nivån och det är inget i VIX-indikatorn som tyder på att vi skall få en större nedgång.

USD/SEK har korrigerat ner kraftigt efter att ha misslyckat etablera sig ovanför den längre trendlinjen. (Se fredagens morgonrapport). En lägre dollar stimulerar tillväxten på de amerikanska bolagen och ger därmed bränsle till de amerikanska börserna.

Teknisk analys S&P 500:
Både i månads- och veckodiagrammet är trenden stigande. När vi tittar närmre på veckodiagrammet nedan kan vi konstatera att index inte nådde upp till trendlinjen i början av månaden. Detta tolkar jag som negativt och kombinationen med en negativ divergens i momentumindikatorn stärkte min tro om att S&P 500 skulle korrigeras ner. Index befinner sig nu under MA-20 och den nedre trendlinjen, vilket försvagar sentimentet på längre sikt.

S&P 500 (Weekly)
S&P 500 (Weekly)

På kortare sikt (från någon dag till några veckor) använder vi oss av dagsdiagrammet nedan. Index befinner sig strax ovanför stödet av sin flaggliknande formation. Som väntat var kursen upp och testade MA-100 efter onsdagens kraftiga nedgång. MA-100 har tidigare agerat viktigt stöd. På nedsidan utgör stödet av flaggformationen en viktig nivå att bevaka och därunder har vi MA-200.

Slutsats: Även om det är alltfler varningssignaler kan falla på plats vid nedslag under stödområdena i dagsdiagrammet nedan, så är både den långa och medellånga trenden fortfarande är stigande. Om en etablering under stödområdena leder till en större nedgång eller om det är en rekyl i uppgången vet vi inte. Vi avvaktar helt enkelt hur marknaden utvecklas och navigerar utifrån vara angivna nivåer.

Stöd- och motståndsnivåer:
Motstånd: MA-100 / 1318 / 1344 / 1360
Stöd: 1306 / MA-200 / 1384 / 1249

S&P500 (Daily)
S&P500 (Daily)
Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.