Home > S&P500 är euforiskt förrädisk

S&P500 är euforiskt förrädisk

Så här skrev jag igår den 22 december: Trots den bukett av mörka moln som tornar upp sig skall vi navigera för en fortsatt uppgång så länge inte motsasten bevisas genom att stödnivåerna börjar punkteras. Inför dagen ser det ut att bli lugnt men de låga volymerna innebär samtidigt att det kan bli oförutsägbart.

Teknisk analys S&P 500: Alla tre ledande amerikanska index noteades för måttliga uppgångar under onsdagen. Euforin fortsätter, igår med relativt måttliga uppgångar. VIX och intradagsvollan är nere på riktigt låga nivåer. På S&P 500 inledde indexet uppåt och fortsatte upp till den första motståndsnivån vid 1259 där säljarna vid halvtid försökte sig på en attack som inte riktigt gick hem. Efter kl 20:00 (svensk tid) kom köparna tillbaks och höll i taktpinnen fram till stängningen på 1258,84 som motsvarade en uppgång på 0,34 procent. Elva av de senaste tolv dagarna har indexet stängt på plus. Precis som vanligt är det låg omsättning, igår omsattes 2,8 miljarder aktier, som visserligen var högre än i tisdags men 17 procent lägre än snittet.

Gårdagens kursstapeln öppnade upp och stängde i stort sett på dagshögsta. Köparna dominerar hela dagen, men det är värt att komma ihåg att motståndet inte var speciellt imponerande från säljarna.

Sedan den 3 december har den största den genomsnittliga uppgången endast uppgått till 0,25 procent per dag. Volatiliteten är låg och det råder ett påtagligt lugn som kan vara farligt. Avståndet ner till MA-50 uppgår nu till 4,2 procent och ner till MA-200 är det nu hela 9,2 procent. På samma gång som detta avstånd inger trygghet skapar det spänningar och ökar risken för rekyl.

Så länge alla trender pekar uppåt, trendlinjerna är sorterade i rätt ordning och kursstaplarna befinner sig klart ovanför medelvärdena skall vi fortsätta att navigera för uppgång. Vi skall för varje dag som uppgången fortsätter till skillnad från det bredare placerarkollektivet göra oss alltmer beredda på bakslag och inför varje dag ha klart för oss hur mycket och på vilka nivåer vi skall skala ut oss. På detta sätt måste en nedgång bekräftas och visar det sig att det bara är en rekyl är det bara att skala in sig igen, det är inte psykologiskt lika jobbigt som att sälja av hela innehavet för att sedan riskera att få köpa tillbaks positionen till ett högre pris. Se de olika stöd- och motståndsnivåerna som växlarna i en bil. När det blir lite osäkert saktar vi in, växlar ner, men inte alla växlar på en gång. När sikten blir klar kan vi åter gasa på och växla upp.

På ovansidan möter nästa motstånd mellan 1266 och det långsikta motståndet hittar vi kring 1280. Det är ett kluster av motstånd vid nuvarande kursnivå och en bit uppåt, men så länge indexet presterar allt högre kurser är det bara att åka med tills vändningen bekräftas.

På nedsidan hittar vi närmast 1227 som jag använder som sentimentsindikator. Därefter är det golvet i den stigande trendkanalen som sammanfaller med 50-dagars medelvärde som noteras kring 1206, men det lär jag få anledning att återkomma till om det blir aktuellt.

Dagsmomentum (RSI-14) utmanar tog sig igår förbi 70-nivån och det förstärker enligt mig sentimentet men ökar naturligtvis spänningen i samaband med uppgångsfaserna. Det är en tydlig divergens mellan topparna i RSI-diagrammet och motsvarande toppar i prisgrafen. Om denna divergens leder till en rekyl eller leder till en konsolidering får prisutvecklingen visa oss. Skulle kursen vända ner hittar vi bekräftelsenivån för sälj/nedgång vid 62.

VIX, som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med ytterligare 6,3 procentenheter till 15,45. Den låga noteringen för VIX är ett tecken på att placerarkollektivet inte tycker att de behöver hedga sig för en eventuell nedgång. Kursnivåerna hos de flesta ledande index börjar nå ”euforiska nivåer” och när VIX-indexet noteras mellan 15-16,5 är det ungefär samma låga nivå som rådde i oktober 2007, maj 2008 och senasta i april i år. Vid dessa tillfällen har många placerare sänkt garden alltför mycket och blottat sina ömma punkter och det är då motståndaren slår till, då är det som enklast att få utdelning av en attack. Som vanligt innebär inte ett antal historiska samband att samma händelseförlopp kommer att råda denna gång, men jag vill vara noga med att påpeka att risken för att vi inom kort kommer att få se en topp och kanske rentav påbörja en större nedgång blir allt större för varje dag!

Det vi skall göra är att vara beredda och ha en strategi för hur stor del av positionen som skall skalas ut när de olika stödnivåerna punkteras, detta skall vi ha med oss in i varje ny börsdag, då kommer det inte som en överraskning när nedgången tar fart, men fram till dess navigerar vi självklart för fortsatt uppgång.

Dollarn (USD/SEK) tradas i en sågtandsliknande rörelse mellan 6,86 och 6,79. Om det visar att dollarn inte bryter ner genom 6,75 (nacklinjen i en möjlig HS-formation) kommer vi med allt större sannolikhet att få en snar vändning uppåt, mot i första hand 7,07. När detta skrivs kl 06:11 noteras dollarn i 6,85 (se min tidigare dollaranalys imorse).

Sammanfattning: Inför dagen ser det ut att bli små förändringar och det är normalt en svår tradingdag. Det kommer en hel del viktig statistik i eftermiddag strax innan USA-öppningen och det kan kullkasta all teknisk analys. Rekylrisken ökar för varje dag och det gäller att bevaka stöd- och motståndsområdena nedan.

Motstånd: 1260-1262 / 1266 / 1271 / 1280
Stöd: 1260 / 1253 / 1249 / 1244 / 1234 / 1227 / 1220

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 R med en hävstång kring 7,86 och en stop loss på 1134,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 A med en hävstång kring 8,16 och en stop loss på 1370,00.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.