Home > S&P500-terminer visar på fortsatt starka resultat

S&P500-terminer visar på fortsatt starka resultat

Finansiella marknader har utvecklats dramatiskt sedan datorn och internet reducerade transaktionskostnaderna och privata investerare börja ta sig in på marknaden. Nuförtiden genomförs majoriteten av all handel via komplexa algoritmer och modeller som följer priset genom att försöka tjäna pengar på minsta lilla marknadsförändring.

På grund av ett kontinuerligt nyhetsflöde som påverkar den övergripande finansiella marknaden finns det alltid en marknad man kan spela på under veckan. Med andra ord stannar inte aktiemarknaden i USA när kontantmarknaden stänger – istället fortsätter den via terminsmarknaden.

Majoriteten av marknadsrörelser sker efter stängning

En intressant jämförelse mellan kumulativ avkastning som genereras under eller utanför vanliga timmar visar en stor skillnad. Om man spårar SPY (en ETF – Exchange Traded Fund – som följer marknadsindexet S&P500) och hur det presterar under över 25 år visar att indexet presterar bättre utanför vanliga arbetstider och är relativt plant under vanliga arbetstider.

På ren svenska innebär detta att om man hade köpt S&P500 varje dag vid kontantmarknadens stängning och sålt vid kontantmarknadens öppning nästa dag hade man under de senaste 25 åren nästan nått 600%. Att upprepa denna process men under vanliga arbetstimmar hade gett i princip ingenting. Och för det mesta hade investeraren förlorat på det.

Vad orsakar en sådan diskrepans mellan intervalltimmarna när den amerikanska marknaden är stängd eller öppen? Ekonomiska modellerar efter marknadsanomalier som har fungerat över åren, fram tills det att de försvunnit. Januarieffekten är exempelvis när en portföljsadministratör säljer de mer riskabla positionerna mot slutet av december för att betala mindre i skatt, och köper dem sen igen mot starten av det nya året. Forskningen visar att avkastningen från denna marknadsanomali är inkonsekvent.

Sådan diskrepans i avkastning är svår att ignorera. Om marknaden för värdepapper är effektiv hade skillnaden redan spekulerats bort. Men efter över två årtionden har den inte det, och förklaringen kan komma från skillnaden mellan terminsmarknader och kontantmarknader.

För den allmänne investeraren är dessa ofta likadana – mäklarhus använder till och med data på samma diagram, vilket gör det i princip omöjligt att skilja dem åt.

Kan detta vara den största marknadsanomalin som förbises av investerare?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto