Home > Spanien förberedd för ansökan om stödpaket

Spanien förberedd för ansökan om stödpaket

Den spanska regeringen är redo att ansöka om en räddningsåtgärd som skulle öppna för ECB att börja köpa landets statsobligationer, men frågan fördröjs av behoven i andra länder i euroområdet.

Det rapporterar Financial Times nätupplaga.

Enligt tidningen har Spanien nu funnit en formel som de känner sig bekväma med för att ansöka om räddningsåtgärder, vilket innebär ett signifikant skifte från i somras. Nu avvaktar Spanien att externa faktorer ska lösas, som hur det skulle påverka andra länder som Italien.

FT citerar en icke namngiven källa inom det spanska ekonomidepartementet som säger att Spanien inte behöver några pengar från den europeiska stabilitetsmekanismen, men landet skulle ändå kunna ansöka om en kreditlina för att ECB ska kunna börja köpa statsobligationer.

Men innan detta kan ske måste det till en överenskommelse om tidpunkten med Spaniens europeiska partners. Det råder olika uppfattningar bland europeiska ledare om vilka effekter en sådan åtgärd från Spanien kan få för Italien; vissa hävdar att det skulle kunna sänka Italiens lånekostnader medan andra hävdar att Italien snabb skulle tvingas till en liknande stödansökan.

Enligt FT:s källa känner Spanien inte något behov av snabba åtgärder, landets lånekostnader har sjunkit markant sedan i somras och Spanien kan komma att avvakta för att se om marknaden förutser fortsatt sjunkande spanska räntor.

Tidningen skriver vidare att Spanien räknar med att effekten på marknaden av en stödansökan kan bli att det i sig leder till en kraftig nedgång i lånekostnaderna.

”Om du ordnar programmet är det möjligt att ECB inte behöver köpa en enda obligation”, sade FT:s källa, och tillade att detta program kommer att vara helt annorlunda jämfört med stödpaketen för Grekland, Irland och Portugal. Spanien kommer inte att tvingas bort från obligationsmarknaden.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto